Дончев: Когато бизнесът предупреди за поскъпването на тока, нормално е пак да се провери

8214
Дончев: Когато бизнесът предупреди за поскъпването на тока, нормално е пак да се провери
Снимка: БГНЕС

"Съвсем нормално е когато представителите на бизнеса предупредят, че има опасност за икономиката заради увеличаване на тока с 20%, да се огледат още веднъж нещата. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той уточни, че решението се взема от КЕВР, а правителството можело само да съдейства при водене на диалога.

На МС: Петкова си призна, че се готви по-евтин ток за "крупната индустрия"

Още през следващата седмица ще е готова наредба, която да изключи "предприятията от крупната, от голямата индустрия" от увеличението на...

За някои потребители ще има повишение цената на тока, но то ще бъде далеч под предлаганите 20%. Конкретно за дребните консуматори уверението е, че поскъпването ще е под 2%, каза вицепремиерът.

Пак повтарям увеличение от 20% няма да има – само за отделни потребители ще има увеличаване, но то ще е далеч под 20-те процента", подчерта Дончев и

Той заяви, че през юни трябва да бъде взето и трябва се проведат още срещи между представители на бизнес организации, регулатора и министерството на енергетиката.

В методиката, която се изработва от няколко министерства , Теменужка Пекова ме увери, че се подготвя не само в условия на прозрачност, а с участието на работодателски организации. Там е предвидено равномерно разпределение на добавката на обществото. Имам информация, че разработването на наредбата се подкрепя от бизнеса, уточни вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.

Борисов пред САЩ: Най-напред сме с интерконектора с Румъния

Възможностите за диверсификация на източниците и трасета като гаранция за енергийна независимост, обсъдиха на среща министър-председат...

"В българската енергетика има огромен дефицит – той е над 3 млрд., само над 600 млн. е натрупан през последната една година. Решението няма да бъде само на КЕВР. Кабинетът няма да позволи да се трупа дълг на НЕК. Най-важно е либерализацията на пазара и кабинетът ще държи на това", смята Томислав Дончев. 

"Енергийните въпроси са горещи в последно време , преди няколко дни получих писмо, подписано от двама комисари – вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович и комисар Канете – това е отговор на мое писмо, изпратено от мен преди повече от месец, свързано с инициативата за изграждане на газов разпределителен център в България. В писмото се посочва, че подобна инициатива среща подкрепата на ЕК, заяви Дончев.

"Разбира се там се посочва, че не е възможно един газов разпределителен център да се базира само на един източник на газ. В крайна сметка газовата карта на Европа, а и на света е толкова динамична, че няма гаранция какво ще се случи. Ако ние искаме да работим умно, имам претенцията, че ще работим така, ние трябва да сме отворени за абсолютно всички възможности. Затова интерконекторът с Гърция е поставен като основен приоритет. Коментира се напоследък дали да не мислим за по-голям капацитет – той е предвиден за до 5 млрд. куб. м. Имаме амбиция да бъдем държава не само с газови доставки, а и държава, която транзитира. Остава да видим какво ще се случи – дали руската страна има интерес от полагането на тръба, или тръби в Черно море, които излизат и на българския бряг" каза Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com