На МС: Петкова си призна, че се готви по-евтин ток за "крупната индустрия"

13852
На МС: Петкова си призна, че се готви по-евтин ток за "крупната индустрия"
Снимка: БГНЕС

Още през следващата седмица ще е готова наредба, която да изключи "предприятията от крупната, от голямата индустрия" от увеличението на цената на тока. За тях токът ще е по-евтин, призна на днешното заседание енергийният министър Теменужка Петкова.

"Иска ми се да проведете една среща в спокоен тон, защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпия ток за индустрия в Европа към български фирми", каза премиерът Бойко Борисов.

Иван Иванов: Токът няма да поскъпне повече, отколкото всичко друго

Цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна цените в страната. За потребителите на ЧЕЗ ще се повиши от 1 юли с около 1.6%,...

Борисов подчерта и, че докато се готвят наредби и обсъждания, той евентуално, "в един момент", може да си позволи да посъветва КЕВР да отложи вдигането на цената на тока с един месец.

В стенограмата по същество

Най-общо казано, възраженията на Националната електрическа компания (НЕК) по доклада, свързан със сектора електроенергетика, касаят целия модел на ценообразуване, който е възприет от Комисията за енергийно и водно регулиране. Така енергийният министър Теменужка Петкова започва обясненията си за ситуацията с гласеното поскъпване на тока.

На първо място, те имат претенция по отношение на това, че цената на обществения доставчик, която до този момент беше 125 лв., сега е намалена на 119 лв. Според колегите от Националната електрическа компания това ще доведе до проблем в НЕК и до увеличаване на дефицита, тъй като на практика цената, на която НЕК ще продава тази електрическа енергия и която купува сега на високи преференциални цени от американските централи, от ВЕИ-тата, от когенерациите, ще я продава вече на по-ниска цена и това ще създаде допълнителен финансов вакуум в НЕК.

Бизнесът посочи такса "задължение към обществото" за воденичен камък

Божидар Лукарски се опитва да защити позицията на бизнеса – да няма 20 и повече процента поскъпване на промишления ток. Ако има т...

От друга страна КЕВР е направила разчети, съгласно които НЕК ще генерира по-големи приходи от такса "задължение към обществото", която се въвежда във връзка с определянето на цената за индустрията. До настоящия момент такса "задължения към обществото", която плащат битовите потребители, е 40,21 лв., а цената, която плаща индустрията и бизнесът, е 18,93 лв. Според КЕВР справедливо е да има изравняване. Точно това изравняване ще попълни дефицита в НЕК, но не изцяло, посочва Петкова анализа на КЕВР. Енергийният министър напомня, че НЕК и ЕСО не са искали поскъпване на тока за новия регулаторен период.

Петкова обаче припомня и, че е приета разпоредба с промените в Закона за енергетиката, направени от сегашното управление съгласно която ще бъде намалена тежестта, която пада върху индустрията във връзка точно с плащането на такса "задължение към обществото". "Задължение към обществото" включва плащанията във връзка с ВЕИ-тата, американски централи, когенерация, топлофикация. А според закона трябва да бъде изготвена наредба за намаляване на тежестта, подчертава Петкова. С други думи - цената, която индустрията плаща по "задължение към обществото", ще бъде намалена, но с едно условие - дружествата и предприятията, които ще могат да ползват тази преференция, ще бъдат избрани по определени критерии.

По думите на Петкова наредбата трябва да стане факт през следващата седмица.

"Това, което се предлага в момента, за мен не е добро. Вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия и „Козлодуй” и „ТЕЦ-2” на „Марица” се изключват от микса. Не можа на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо. В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява", подчертава за финал Бойко Борисов.

Лукарски реагира: Ще настояваме КЕВР да не вдига тока за бизнеса

Икономическото министерство не подкрепя предложениете промени за зелената енергия и такса „задължения към обществото”. Какв...

Припомняме, че вчера (9 юни) председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заплаши, че ще иска оставката на икономическия министър Божидар Лукарски, ако той не защити бизнеса. На заседанието на КЕВР днес Домусчиев разкритикува остро регулатора и решението за вдигане на цената на тока, като заяви, че така цели отрасли на икономиката ще бъдат унищожени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика