Иван Иванов: Токът няма да поскъпне повече, отколкото всичко друго

7997
Иван Иванов: Токът няма да поскъпне повече, отколкото всичко друго
Снимка: БГНЕС

Цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна цените в страната. За потребителите на ЧЕЗ ще се повиши от 1 юли с около 1.6%, с 1.4% за ЕВН. Единствено за Енерго про, поради характера на мрежата и намалялото население в Североизточна България ще е над 3%. Това заяви пред bTV председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ние сме отчели по равнопоставен начин както интересите на енергийните дружества, така и интересите на българските граждани, увери Иванов.

Отчитаме, че НЕК трябва да се укрепи, на второ място подготвяме въвеждане на електроенергийния пазар на енергийна борса и на трето място ние се стремим да въведем справедливост в цената на тока. Иванов се аргументира като поясни, че до 30 юни промишлени и търговски обекти плащат добавка задължения към обществото от 19 лв., а гражданите, които са на регулирания пазар плащат 50 лв. Именно заради справедливост ние въвеждаме обща добавка за обществото в размер от 40 лв. каза Иванов.

Ако оставим 19 лв. за бизнеса, за гражданите ще трябва да поскъпне токът със 17%. Под подобно решение аз няма да се подпиша, заяви Иванов. Ние се водим от интереса на народа – това беше водещо при вземане на решението ни.

След 1 януари, когато се въведе борсата, ще има единна ставка по отношение на обществото. По предложението на икономическия министър Божидар Лукарски да се погледне таксата за износ и там да се включи такса "задължение към обществото", Иванов го препрати към парламента да промени закона. Лукарски да се обърне към своята работна група, която да промени наредбата за определяне на енергоемкия бизнес. До момента никой политик не е оказал натиск върху мен, коментира Иванов по повод заканите на Лукарски да проведе сериозни разговори с председателя на КЕВР. Експертите на КЕВР отлично си свършиха работа и след 1 месец изчисления предложиха тези увеличения на цените на тока, подчерта той.

Енергийната борса, която се прави по пример на норвежката енергийна борса, ще бъде въведена първоначално за бизнеса. Те ще могат да сключват търговски договори за 6 месеца или година. За да бъдат запазени потребителите, ще бъде запазен резервираният сегмент. След като се въведе електроенергийната борса там ще се определят цените на тока, не от регулатора. Винаги конкуренцията на борсата ражда по-добро качество и по-добри цени, заяви Иванов.

Лукарски реагира: Ще настояваме КЕВР да не вдига тока за бизнеса

Икономическото министерство не подкрепя предложениете промени за зелената енергия и такса „задължения към обществото”. Какв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com