Бизнесът посочи такса "задължение към обществото" за воденичен камък

9063
Бизнесът посочи такса "задължение към обществото" за воденичен камък
Снимка: БГНЕС

Божидар Лукарски се опитва да защити позицията на бизнеса – да няма 20 и повече процента поскъпване на промишления ток. Ако има такъв скок, ще има увеличение на цените на редица продукти – там, където цената на тока е 8-9% от себестойността, подчерта Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според Велев има начини да се удържи цената на тока. На първо място – фотоволтаиците и там, където няма правилно присъединяване. На второ място – комбинираните производства. На трето място – американските централи, където може да има разсрочване на задълженията. На четвърто място – енергийната борса и таксата „задължение към обществото”. Според бизнеса „задължение към обществото” трябва да отива и към износа за ток. Нека тези, които изнасят електричество, също да плащат някаква такса. И последно – трябва да има разширяване на социалната мрежа, да не се държи ниска електроенергия за всички, защото така печелят само богатите, изброи Васил Велев. Според Велев домакинствата сега не плащали такса „задължение към обществото”, но той не спомена и дума дали тази такса не влиза в микса.

Работодателите към КЕВР: Товарите ни за сметка на бита

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТ...

Малко хора печелят много пари от сегашната система. Не мога да назова имената им, защото не мога да го докажа, подчерта Велев.

Същевременно председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева оспори ролята на КЕВР. По отношение на цената на хляба Кукушева тръгна от там, че ще поскъпнат първо семената, после торовете, дори „мелниците работят с ток”. С други думи – ще поскъпне суровината. Отделно в сектора на хлебопроизводството се ползвало много енергия за охлаждане, изброи Кукушева. Токът може да заема между 1 до 5-6% от цената на хляба, според потребителя, каза тя. Има и над 10% ток в себестойността на промишлени продукти, подкрепи Велев, но нито той, нито Кукушева дадоха точни числа с колко ще поскъпне даден продукт.

Днес в КЕВР ще има обществено обсъждане и след него бизнесът ще реши дали да има протест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика