Ще помогне ли "Южен поток" на България или ще се превърне в поредна далавера?

228821
Ще помогне ли "Южен поток" на България или ще се превърне в поредна далавера?

Противоречията около проекта „Южен поток” набраха скорост през последната седмица, след като Европейската комисия посочи, че двустранните споразумения за строежа на газопровода не отговарят на правото на ЕС. Отделно България все още не е сключила официален договор за изграждането на отсечката, а единствено споразумение – още през 2008 година.

Същевременно икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев изтъкна предимствата на проекта за България - 4,25% лихва за строежа и дивидент още от първата година на експлоатация – 2,8 млрд евро до 2043 година и 715 млн. евро дивидент само за БЕХ. Освен това министърът изясни, че всички осигуровки и заплащането на строежа на българската отсечка на ще се покрият от руската страна и ще се разкрият до 2500 работни места.

ЗА и ПРОТИВ продажбата на земя на чужденци?

От седмици се води бурна дискусия трябва ли да бъде удължен мораториумът върху продажбата на земя на чужденци. Съгласни ли сте да падн...

По думите на Стойнев българската отсечка на газопровода ще струва 3,5 млрд. евро. Общата стойност на проекта е 16 млрд. евро. Днес обаче се появи информация, че вероятно общата цена ще стане по-висока – не е ясно дали това ще се отрази на цената на българската отсечка. Отделно в споразумението от 2008 година се говори за капацитет от 31 млрд. кубични метра, след срещата на 4 ноември между Пламен Орешарски, Драгомир Стойнев и Алексей Милер става въпрос за вече 63 млрд. кубични метра. Беше казано и, че България ще получава дивидент при използване на пълен капацитет на тръбата. Транзитни такси пък ще имаме на 90% до 2030 година. Няма яснота обаче дали на 4-ти ноември е подписан нов документ и дали Драгомир Стойнев е представлявал БЕХ – защото през 2008 година преговорите между „Газпром” и България са водени на ниво правителство, без присъствието на представител на БЕХ.

Ще помогне или ще навреди „Южен поток” на България? Ще се влеят ли достатъчно свежи пари от проекта в нашата икономика, ще можем ли да купуваме природен газ на по-ниска цена, ще потребяваме ли по-евтин ток? Или проектът ще се превърне във втори АЕЦ Белене – много неясноти и основателни съмнения за защита на определени интереси, но не и на тези на България? Споделете вашата позиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика