Предупредихме всички за "Южен поток" още на 16 август, казва ЕК

35328
Предупредихме всички за "Южен поток" още на 16 август, казва ЕК
Снимка: БГНЕС

Изявлението на „Газпром”, че Европейската комисия е действала некоректно и чак сега публично е оповестила, че „Южен поток” не отговаря на изискванията на европейското право, не кореспондира с истината. Това стана ясно от думите на Марлене Холцнер, говорител на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер, на днешния редовен брифинг на Европейската комисия.

Ситуацията е следната – на 17 февруари шест от държавите, участващи в „Южен поток” – Австрия, България, Италия, Словения, Унгария и Хърватия – са били готови с двустранните споразумения за проекта с Русия. Някои от тези споразумения са публикувани в Държавен вестник на съответната страна, а други са изискани от Европейската комисия официално. Не е ясно кои са публикувани и кои – изискани. Официалният коментар на Министерството на икономиката и енергетиката е, че извън публикуваната вчера позиция на МИЕ друго няма какво да се каже.

"Газпром": Строителството на "Южен поток" ще продължи по план

Строителството на "Южен поток" ще продължи както е планирано и в пълно съответствие с местните закони и международните стандарти, обяви...

На 16 август ЕК е приключила проучването на споразуменията и е изпратила официални писма до всяка от шестте страни с препоръки относно договорките и е посочила кои подлежат на предоговаряне, за да не нарушават европейското право. Холцнер изрично каза, че „Южен поток” може да работи само спрямо законодателството на ЕС – не може една компания, в случая „Газпром”, да е мажоритарен собственик както на тръбата, така и на суровината, минаваща по нея. На територията на ЕС всички желаещи компании трябва да имат равен достъп до „Южен поток”, подчерта Холцнер.

Още преди два дни Европейската комисия посочи, че проектът „Южен поток” не отговаря на изискванията на ЕС. Досега „първа заварка” по отношение на проекта извън Русия сме направили ние и Сърбия. На 4 ноември тази година договорката с „Газпром” беше обявена от премиера Пламен Орешарски и икономическия министър Драгомир Стойнев след среща с изпълнителния директор на „Газпром” Алексей Милер. Тогава Стойнев обеща, че всички подробности около договора ще бъдат ясни на обществото след подписването му. И досега обаче няма официално подписан договор за строежа на „Южен поток” на българска територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика