Стойнев: Убеден съм, че няма да платим 1 млрд. евро обезщетение за АЕЦ "Белене"

29182
Стойнев: Убеден съм, че няма да платим 1 млрд. евро обезщетение за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Убеден съм, че няма да плащаме 1 млрд. евро по арбитражното дело за АЕЦ „Белене”. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на интервю пред bTV.

Стойнев упорито отказа да даде подробности защо смята така с аргумента, че всяка негова дума може да бъде използвана от противната страна.

ЕК: "Южен поток" не е сред приоритетните проекти за ЕС

От Европейската комисия припомниха, че "Южен поток" не е сред приоритетните за Европейския съюз проекти, както и че осъществяването му ...

Точните думи на министъра бяха, че той е убеден, че ще има положителен за България резултат от арбитража. На въпрос какво означава „положителен”, Стойнев не отговори пряко. След уточнение от Димитър Стойнев, че положителен сигурно означава да не плащаме 1 млрд. евро обезщетение, министърът каза: „Няма да платим 1 млрд.”.

Стойнев добави още, че според него икономиката тръгва напред и че сме твърде черногледи като цяло. Той се похвали, че на днешните преговори за „Южен поток” с „Газпром” сме договорили 4,25% лихва за строежа и дивидент още от първата година на експлоатация – 2,8 млрд евро до 2043 година и 715 млн. евро дивидент само за БЕХ. Стойнев не пропусна да каже, че при предишното правителство е било почти договорено лихвата да е 8%. Освен това министърът изясни, че всички осигуровки и заплащането на строежа на българската отсечка на ще се покрият от руската страна и ще се разкрият до 2500 работни места. Идеята е повечето поръчки да се поемат от български фирми.

Официално обаче беше съобщено, че строежът на газопровода в България ще е 3,5 млрд. евро – т.е. доста по-скъпо, отколкото досега се говореше. Освен това всичките предимства за страната ни в лицето на дивидентите ще станат факт само ако газопроводът заработи на 100% от капацитета си. Това означава, че ако "Газпром" не пусне пълен капацитет, то договорката с дивидентите няма да се изпълни в размера, в който казва Стойнев. България обаче е длъжна и да допусне трети компании до газопровода, които да доставят газ до трети страни без да има българско участие във веригата.

Запитан дали протестите на студентите ще доведат до оставка на правителството, Стойнев заяви, че само министър-председателят може да даде оставка. Енергийният министър припомни, че в бюджета за догодина са предвидени още 100 млн. лева за образование.

Проектът "Южен поток" - България стартира

Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България и Европа проект – "Южен поток. Това е най-голем...

Междувременно беше обявено, че БЕХ изтегля външен заем от 500 млн. евро - чрез емитиране на облигации. От БЕХ обаче уточниха, че всъщност става въпрос за 250 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика