Оманският инвестиционен фонд иска 150 млн. евро от България заради КТБ

6309
Оманският инвестиционен фонд иска 150 млн. евро от България заради КТБ
Снимка: БГНЕС

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск срещу България в арбитражен съд заради краха на Корпоративна търговска банка. Това съобщи международният център за уреждане на инвестиционни спорове, цитиран от “Форбс” и “Ню Йорк Таймс”, по инфромация на БНТ.

Информация за иска се появи още в началото на юли тази година. Тогава беше обяснено, че оманците искат да разберат как счетоводно са отразявани инвестициите им в КТБ.

Бюджетният дефицит за 2014 г. скочи до 5,8% от БВП заради Фонда за гарантиране на влоговете

Бюджетният дефицит в сектор "Държавно управление" за миналата година е 4,8 млрд. лв. или 5,8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Дългът...

Фондът на генералния държавен резерв на Оман притежаваше 30% дял в КТБ. Преди да фалира през 2014-та банката беше четвъртата най-голяма в България. Фондът настоява да получи най-малко 150 милиона евро заради фалита. Оманците твърдят, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите заради начина, по който е осъществила фалита на КТБ.

Като аргумент се цитира и предложение на консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направено през октомври миналата година, насочено към спасяване на банката. Ищците обвиняват БНБ, че не е разгледала офертата и е отнела лиценза на КТБ, като не е оставила никакви шансове тя да бъде спасена. Аргументът на БНБ и на тогавашния гуверньор Иван Искров беше, че оманците са предлагали вариант, в който КТБ да бъде спасена със съвместно дружество, в което държавата да влезе с пари, а оманците - само с активи на "Бромак" на Цветан Василев. Консултант по сделката трябваше да е EPIC, чието име личи в спорни сделки в Словения и Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com