Австрийските "спасители" на КТБ имат пръст в скандални сделки на Балканите

30127
Австрийските "спасители" на КТБ имат пръст в скандални сделки на Балканите
Снимка: БГНЕС

Австрийските консултанти от EPIC (ЕПИК), които са сочени като надежда за оздравяване на Корпоративна търговска банка, имат участие в няколко знакови сделки в други балкански държави, както и в страни от Централна и Източна Европа. Тези участия, обаче, далеч не изглеждат обнадеждаващи за КТБ.

Може би най-знаковото присъствие в голяма сделка от страна на EPIC е в сделката за македонския телеком Cosmofon, който беше купен от словенската телекомуникационна компания Telekom Slovenije за 190 млн. евро. Заради тази сделка властите в Словения стартираха пълно разследване на дейността на ръководството на словенската компания в периода 2006 – 2010 година, която, между другото, е 52% държавна. Арестуван беше и бившият шеф на Telekom Slovenije Боян Дермели по подозрение, че е дал 10 молн. евро подкупи в Косово, за да получи лиценз за мобилен оператор. EPIC са участвали и в приватизация на металургични и минни предприятия в Чехия, както и в сделка за Унгарската електрическа компания, която след това е разследвана от унгарската прокуратура.

Законът за КТБ - врата у поле

Цветя и рози – така изглежда на пръв прочит законопроектът на Делян Пеевски и Йордан Цонев, който на практика касае фалита или пр...

Разследващият сайт „Биволъ” обръща внимание и на другия „потенциален” спасител на КТБ – Gemcorp. Компанията е регистрирана в Англия, но всъщност е фасада за малтийската фирма Mirabella Malta Limited, чиито собственици пък се крият зад офшорното законодателство в островната страна. Управителят на Gemcorp се казва Атанас Бостанджиев е работил в лондонския офис на ВТБ Капитал, която държеше миноритарен дял в КТБ – малко под 10%.

Офисът на ВТБ в София беше отворен след идването на Бостанджиев във ВТБ Капитал, а управители на българското представителство станаха финансовият министър от времето на НДСВ Милен Велчев и заместника му в правителството на Симеон Сакскобургготски Красимир Катев. Двамата бяха двигателите на сделката, с която българският външен дълг беше обърнат от долари в евро и чийто десетгодишен падеж изтича на 15 януари догодина. Според публикация в руския вестник "Ведомости" от края на юни тази година ВТБ губи от КТБ 30 млн. долара инвестиции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика