"Ройтерс": Оманският фонд заведе иск срещу България заради фалита на КТБ

10693
"Ройтерс": Оманският фонд заведе иск срещу България заради фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС

Най-големият държавен резервен фонд на Оман започна законови действия срещу българското правителство заради колапса на Корпоративна търговска банка (КТБ), предаде "Ройтерс", позовавайки се на източник от фонда.

Оманският общ държавен резервен фонд притежаваше 30% от акциите на четвъртата по големина финансова институция в България, която бе затворена от централната банка след масово теглене на влоговете, което предизвика най-тежката финансова криза в страната от 90-те години насам.

Основните акционери в КТБ вероятно ще станат страни по несъстоятелността

Двамата най-големи акционери в КТБ са подали молби по делото за несъстоятелност на банката, показва справка в деловодството на Софийски...

Новините от фонда дойдоха, след като в сряда комисия в българския парламент обвини основния акционер в КТБ, че е управлявал банката като пирамида, което му е било позволено от слабия надзор на БНБ. В тази връзка анонимен източник е заявил, че фондът е завел арбитражен иск в европейски съд, пише Агенция "Фокус".

„Нашето искане е да получим счетоводната стойност на инвестициите си“, обяснил е източникът.

Българското финансово министерство не е коментирало информацията.

Интересен факт е, че едно от заключенията на станалия вече ясен доклад на Временната анкетна комисия за проверка на фалита на Корпоративна търговска банка касае точно миноритарните акционери в КТБ, един от които е Оманският фонд. Според доклада миноритарните акционери в КТБ не са упражнили достатъчен контрол.

Иван Искров: Консорциумът на EPIC иска пари от държавата за КТБ, а лично не дава

Офертата за спасение на Корпоративна търговска банка (КТБ) е считана за неизгодна от БНБ - това е впечатлението, което вмени гуверньоръ...

Това не е първият подобен иск по аферата "КТБ".

В началото на юли иск на стойност 172 млн. долара заради загуби от фалита на банката заведоха няколко международни инвеститори, включително и хедж фондове. Това са базираният във Вашингтон фонд Callaway Capital Management, базираният във Великобритания хедж фонд Родий Capital, както и мениджъри, управляващи активи в САЩ и в Европа. По информацията на The Wall Street Journal в тази група участва и български пенсионен фонд, но неговото име не се уточнява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика