Горанов е поискал Alixpartners да оповести доклада за източените пари от КТБ

3758
Горанов е поискал Alixpartners да оповести доклада за източените пари от КТБ
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов отправи искане до Alixpartners Services UK LLP ( "АликсПартнърс Сървисис ЮКей") за съгласие от тяхна страна да бъде оповестен изготвеният от компанията доклад за активите на изпадналата в несъстоятелност "Корпоративна търговска банка" (КТБ), съобщиха от финансовото министерство.

Международната компания беше наета през юни 2015 г., за да проследи източените милиарди от фалиралата банка. Тя беше ангажирана от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. В началото на октомври AlixPartners беше готова с доклада си за КТБ, като тогава не беше ясно дали докладът ще бъде публичен или не. 

Етичната комисия към ВСС ще решава дали да проверява магистратите с влогове в КТБ

Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще решава да започне ли проверка на произхода на парите на магистратите във фалиралата ...

Депутати от Реформаторския блок поискаха да се разберат конкретни имена от доклада на международната фирма, свързани с източените активи. На това искане Горанов обаче обясни, че това не може да стане, тъй като документът е поверителен заради клауза за конфиденциалност. Министърът заяви, че ако информацията, предоставена на синдиците на КТБ от фирмата AlixPartners бъде оповесетна публично, България ще дължи неустойки за нарушаване на договора.

Към днешна дата обаче министърът на финансите променя мнението си. "Общественият интерес за даване на гласност на тези заключения надделява, независимо от притесненията, че разсекретяването на факти и обстоятелства от доклада би могло да навреди на процеса по събиране на масата на несъстоятелността на банката“,  аргументира искането си министър Горанов.

В същото време започна дело за разкриване на имената от доклада на AlixPartners за КТБ. Мартин Димитров, Петър Славов, Валери Симеонов и Методи Андреев са депутатите, които са се обърнали към съда заради клаузата за конфиденциалност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика