Фондът за гарантиране на влоговете предложи разследваща компания за КТБ

8817
Фондът за гарантиране на влоговете предложи разследваща компания за КТБ
Снимка: БГНЕС

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) предложи разследваща компания, с която синдикът на КТБ да сключи договор.

Фондът предлага на синдика на КТБ АД да сключи договор с водещата глобална мултидисциплинарна консултантска компания "АликсПартнърс Сървисис ЮКей" (AlixPartners Services UK LLP), притежаваща необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, съобщават от институцията.

Съгласно закона, с договора, на "АликсПартнърс Сървисис ЮКей" ще се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ АД действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние.

Екипът на основаната през 1981 г. в Мичиган фирма е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света с помощта на водещи криминалистични средства, е-откриване, дейта майнинг и технологии за анализи. Сред по-известните случаи, по които е работила, е "вдигането на крака" на General Motors.

Преди два дни – на 3 юни, Софийският апелативен съд (САС) разпредели публично делото по спора за неплатежоспособност на КТБ на съдия Светла Божкова. Другите двама съдии, които са в него са Ивайло Младенов и Теодора Кръстева.

Софийски градски съд - съдия Иво Дачев, вече обяви КТБ в несъстоятелност. В решението се определи началната дата на неплатежоспособността - 06.11.2014 г. и се прекрати дейността на КТБ. Съдът постанови обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ.

В края на април Софийска градска прокуратура подаде протест против решението на Софийски градски съд в частта, в която за начална дата на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" АД е определена датата на отнемане на лиценза на банката – 06.11.2014 г. Според съдебния акт до отнемане на лиценза на 6 ноември 2014 г. "Корпоративна търговска банка" АД е била поставена под специален надзор и в това време тя все още не била изпаднала в състояние на неплатежоспособност. Съдът е приел, че докато банката е под специален надзор е налице само опасност от изпадане в неплатежоспособност независимо, че съществуват одитни доклади, според които към 30 септември2014 г. банката е била с отрицателен капитал.

Мотивите на прокуратурата в протеста са, че действителното състояние на банката е било установено по-рано – към 30.09.2014 г. собственият капитал на банката е отрицателна величина. Не през цялото време на специалния надзор е била налице опасност от неплатежоспособност и възможност да бъде оздравена "КТБ" АД. Констатираните в хода на извършените междинни и пълни одити груби нарушения при воденото на отчетността в банката – насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица /без диверсификация на риска/, при което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката неминуемо е изисквало определен период от време. Но в одитните доклади е посочено, че към 30.09.2014 г. банката е била с отрицателен капитал. Поради това прокуратурата счита, че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност следва да е 30.09.2014 г.

БНБ също внесе жалба срещу решението на Софийския градски съд, с което за начална дата на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" АД беше определена датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката - 06.11.2014 г.

Позицията на централната банка е, че за начална дата на неплатежоспособност следва да бъда определена 30.09.2014 г., когато "Корпоративна търговска банка" АД е отчела отрицателен собствен капитал във финансовите си и надзорни отчети, внесени в БНБ и послужили като основание за отнемане на лиценза й. Решението на БНБ не е от естество да повлияе на обективното финансово състояние на банката, а може единствено да следва настъпването на това състояние и да го констатира. Състоянието на неплатежоспособност на КТБ е съществувало още към 30.09.2014 г., тъй като към този момент собственият капитал на КТБ е бил отрицателна величина.

По делото има и други жалби. "КТБ" АД, представлявана от изпълнителните й директори, подкрепена от мажоритарния й акционер "Бромак" ЕООД, обжалва с въззивна жалба пред Софийския апелативен съд изцяло решението на СГС от 22.04.2015 г. за откриване производство по несъстоятелност на "КТБ" АД, а не само началната дата на неплатежоспособност на Банката.

Ирена Кръстева: Лъжа са твърденията за кредити на мои фирми и преференциални депозити в КТБ

Лъжа са твърденията за 700 млн. лв. кредити на мои фирми и за 115 млн. лв. преференциални депозити в КТБ. Това се посочва в отворено пи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика