Горанов: Докладът за КТБ е поверителен

5107
Горанов: Докладът за КТБ е поверителен
Снимка: БГНЕС

Споделям необходимостта да бъдат разкрити всички, които пряко или косвено са замесени във фалита на КТБ. Но докладът на AlixPartners - международната фирма, наета да разследва източването на банката, е поверителен. Записано е в договора, с който тя е наета от синдиците. Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на финансите Владислав Горанов. 

Изказването му бе по повод депутатска подписка с искане за прозрачност, която му бе връчена от народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Министърът съобщи, че ако информацията, предоставена на синдиците на КТБ от фирмата AlixPartners бъде оповесетна публично, България ще дължи неустойки за нарушаване на договора. Освен това, по думите му, не е възможно докладът да бъде внесен в секретното деловодство на парламента, каквато е друга идея на депутатите, защото той не представлява класифицирана информация.

Сметната палата не можела да каже за кои две банки БНБ си е правила три години оглушки

Не мога да ви кажа, това е професионална тайна. Това заяви в прав текст председателят на Сметната палата Цветан Цветков на въпрос на bT...

По думите на Горанов части от доклада могат да бъдат оповестени, но само след съгласуване между синдиците и фирмата, която го е изготвила. Самият той заяви, че все още няма информация за съдържанието на доклада.

Министърът предложи заедно с двамата депутати да се срещнат със синдиците и заедно да обсъдят под каква форма и в каква степен да бъдат оповестени данните. "Ако сте съгласни, с мое и ваше участие да организираме среща със синдиците и да преценим как да структурираме информацията и кава да е, за да я покажем на обществото," предложи министърът на Димитров и Славов.

Двамата депутати настояваха във въпроса си да бъде публикуван поне списъкът на замесените лица и фирми, защото измежду тях може да има влиятелни публични фигури, овластени да взимат решения по този казус.

От AlixPartners обявиха, че са готови с доклада в началото на октомври. Синдиците на КТБ имаха един месец, за да се запознаят с предложенията на международната фирма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика