"Газпром" прекрати договора за "Южен поток"

6859
"Газпром" прекрати договора за "Южен поток"

Държавната руска газова компания „Газпром“ разтрогна договора по проекта „Южен поток“.

Съветът на директорите на „Газпром“ е одобрил сключването на споразумение с компанията South Stream Transport B.V. за прекратяване на действието на договора за поръчителство във връзка с ангажимента на „Газпром експорт“ за транспортиране на газ от 2 октомври 2013 г., съобщава ТАСС, цитирайки съобщението на компанията.

Новак: Знаете, че "Южен поток" е спрян

В края на втория ден от работата на икономическия Гайдаровски форум, провеждащ се в Москва, руският енергиен министър Александър Новак,...

Проектът "Южен поток" се оценяваше на 15,5 млрд. евро и беше с капацитет от 63 млрд. куб.м. Оператор на проекта бе дъщерната компания на "Газпром" - South Stream Transport B.V.

South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство спрямо ангажиментите на "Газпром експорт" по споразумението за транспортирането на газ от 2 октомври 2013 г. и да разтрогне договора за поръчителство. Това се казва в официалното съобщение на "Газпром".

Миналата седмица седмица български медии съобщиха за рестарт на "Южен поток" в близките няколко седмици. Според в. "Стандарт", сигнали за това получил българският премиер Бойко Борисов. Веднага след появата на тази спекулация представител руското министерство на енергетиката коментира пред ТАСС, че статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна, т.е. е спрян

Ден след появата на слуха реагира и Кремъл. Преговорите за "Южен поток" са прекратени, няма основание за тяхното възобновяване, заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин. "В момента такъв проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма тема за преговори", заяви Песков.

По темата взе отношение и руският министър на енергетиката Александър Новак, който потвърди края на „Южен поток“. "Вие знаете, че този проект е спрян и то не по инициатива на руската страна и не се водят никакви преговори или действие по този въпрос", каза Новак пред БНР. Същевременно шефът на "Газпром" заяви, че Русия е готова да реализира проекта за газопровод "Турски поток" при условие, че европейските и турски партньори проявят интерес.

"Южен поток" рано или късно ще има, убеден е Стойнев

"Рано или късно такъв проект ще има, не може за богатите да има „Северен поток”, а за южна Европа да няма руска газ". Това ...

За "Южен поток"

Проектът за газопровод "Южен поток" беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз. Морската му отсечка трябваше да започне край гр. Анапа, на руския Черноморски бряг, да премине през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг близо до гр. Варна. Нейната дължина е около 931 км. При излизането на "Южен поток" на българския бряг, той трябваше да се свърже със сухоземния участък на газопровода, по който да се осъществи по-нататъшния пренос на газ през територията на България за страните от Югоизточна и Централна Европа.

Очакваше се експлоатацията на тръбата да започне в началото на 2016 г., когато да потекат първите количества газ. При пълен капацитет четирите тръби трябваше да доставят 63 милиарда кубически метра природен газ годишно.

"Южен поток" не е руско начинание, както често се смята. Това е международен проект с участието на водещите европейски енергийни гиганти. В него "Газпром" притежаваше 50%, а италианската ЕНИ - 20%. Френската "Електрисите дьо Франс" и германската "Винтерсхал" (част от BASF) държаха по 15%.

За осъществяването на проекта за морски газопровод през Черно море бяха необходими инвестиции в размер на няколко милиарда евро. Точната цена трябваше да бъде определена след приключване на проектирането, въз основа на резултатите от проведените основни търгове за доставка на тръби, нанасяне на защитно покритие, полагане на тръби и логистика. Една от цифрите, които се споменава, е 15,5 милиарда евро.

Русия: Преговорите за "Южен поток" са прекратени

Преговорите за "Южен поток" са прекратени. Няма основание за тяхното възобновяване. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на президент...

След избухването на украинската криза през пролетта на 2014 г. международната обстановка се усложни и стана неблагоприятна за реализацията на газопровода.

На 1 декември 2014 г. при посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин съобщи, че в настоящите условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток" и стартира преговорите за "Турски поток", който щеше да минава през южната ни съседка. През 2015 г. "Южен поток" опита да се превърне в „Турски поток”, но не можа. Заради свалянето на руския самолет Су-24 на границата със Сирия Москва и Анкара спряха преговорите за газопровода "Турски поток". В началото на декември 2015 г. Русия обяви, че проектът за газопровод „Турски поток“ е спрян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика