Москва: Проектът "Южен поток" е спрян

6201
Москва: Проектът "Южен поток" е спрян

Статутът на газовия проект „Южен поток“ остава непроменен, работата по него е спряна. Това съобщиха от руското министерство на енергетиката пред ТАСС във връзка с появилата се по-рано днес информация в български всекидневници, че Москва ще рестартира „Южен поток“.

"Статутът остава същият, проектът е спрян“, е казал представител на министерството пред руската агенция.

Миков вижда възможност за "Южен поток" заради отношенията Русия - Турция

Не може нито една страна да има претенции по отношение на промяна на граници. Очевидно е, че Турция прокарва политика и по отношение на...

По-рано днес в. "Стандарт" съобщи, че работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена в близките няколко седмици. Според изданието "подобен род сигнали от Русия е получил българският премиер Бойко Борисов". Русия щяла да възстанови работата по "Южен поток" заради рязкото влошаване на руско-турските отношения през миналата година, както и заради "буксуването" на газовия проект "Силата на Сибир", който трябваше да доставя газ за Китай. Тъй като Европа остава единственият сериозен потребител на природния газ за Москва, възобновяването на проекта "Южен поток" била навременна и икономически целесъобразна, пишеше вестникът.

Припомняме, че на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин съобщи, че в настоящите условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток" и стартира преговорите за "Турски поток", който щеше да минава през южната ни съседка. През 2015 г. "Южен поток" опита да се превърне в „Турски поток”, но не можа. Заради свалянето на руския самолет Су-24 на границата със Сирия Москва и Анкара спряха преговорите за газопровода "Турски поток".

В края на октомври от достоверен източник Actualno.com научи, че разговорите между България и Русия за "Южен поток" никога не са спирали. Същевременно ясен знак, че не сме се отказали от проекта, беше фактът, че той си остава основен приоритет в частта „Енергетика” от Програмата за стабилно развитие на България 2014 – 2018 на втория кабинет „Борисов”. "Южен поток България" пък действаше, за да получи разрешение за строителство, а швейцарската Allseas остава с действащ договор с „Газпром”. Именно швейцарците трябваше да строят дълбоководната част от „Южен поток”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика