"Южен поток" щял да бъде възобновен

9686
"Южен поток" щял да бъде възобновен

Има вероятност газовият проект "Южен поток", който трябваше да минава през България, да бъде възобновен.

"Москва връща проекта "Южен поток", това е казал министър-председателят Бойко Борисов "в най-близкото си обкръжение", пише в. "Стандарт", позовавайки се на свои източници. Изданието цитира и експерти, според които работата по газопровода щяла да бъде подновена до няколко седмици.

Сашо Дончев: Борисов е участник в драмата с "Овергаз", дано не е сценарист

“Бойко Борисов е един от участниците в проблемите с „Овергаз", но се надявам, че не е техен сценарист”, каза пред жур...

Русия щяла да възстанови работата по "Южен поток" заради рязкото влошаване на руско-турските отношения през миналата година, както и заради "буксуването" на газовия проект "Силата на Сибир", който трябваше да доставя газ за Китай. Тъй като Европа остава единственият сериозен потребител на природния газ за Москва, възобновяването на проекта "Южен поток" била навременна и икономически целесъобразна, пише вестникът.

Тръбите за изграждането на подводния участък от проекта все още се намират на пристанищата Варна и Бургас. Русия плащала редовно за заеманите складови площи, са обяснили от двата черноморски порта.

Реанимираният проект "Южен поток" ще бъде съобразен с условията на Третия либерализационен пакет на ЕС, твърдят запознати, цитирани от изданието. Проектът напълно се вписвал в идеята за изграждане на газовия разпределителен център "Балкан" край Варна, подкрепен от Брюксел проект, който без руския газ просто би бил абсолютно немислим, пише още вестникът.

Припомняме, че заради свалянето на руския самолет Су-24 на границата със Сирия Москва и Анкара спряха преговорите за газопровода "Турски поток", който щеше да минава през южната ни съседка.

Татяна Дончева: Пеевски иска да вземе бизнеса на "Овергаз"

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева хвърли светлина върху най-големия актуален бизнес казус - спирането на доставките на газ от "Га...

На 1 декември 2014 г. по време на официална визита в Турция руският президент Владимир Путин сложи край на проекта "Южен поток" и стартира преговорите за "Турски поток". През 2015 г. "Южен поток" опита да се превърне в „Турски поток”, но не можа. В пророчески анализ от средата на 2015 г., гръцкият журналист Никос Цафос написа следното по отношение на „Южен/Турски поток” и международни маневри около реализацията/провала на проект/ите: „Работата е там, че има такова количество „фактори, променящи правилата на играта“, че има опасност да забравим в каква игра участваме изобщо”. Той припомни, че от 2010 г. насам потреблението на газ в Европа е намаляло с над 20%, правейки заключението, че мащабни газопроводни проекти като „Южен/Турски поток” всъщност преследват много повече политически, а не икономически цели.

В края на октомври от достоверен източник Actualno.com научи, че разговорите между България и Русия за "Южен поток" никога не са спирали. Същевременно ясен знак, че не сме се отказали от проекта, беше фактът, че той си остава основен приоритет в частта „Енергетика” от Програмата за стабилно развитие на България 2014 – 2018 на втория кабинет „Борисов”. "Южен поток България" пък действаше, за да получи разрешение за строителство, а швейцарската Allseas остава с действащ договор с „Газпром”. Именно швейцарците трябваше да строят дълбоководната част от „Южен поток”.

Същевременно в края на 2015 г. се развихри "газова криза" с доставките на газ от Русия на частната българска компания "Овергаз". На 1 януари "Булгаргаз" започна да подава природен газ към клиентите на "Овергаз", след като вечерта предния ден беше подписан договор между частната компания и "Булгаргаз" за доставки на синьо гориво за този месец. Това стана, след като "Овергаз" изпрати писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация се нуждае от помощ. Според собственика на "Овергаз" Сашо Дончев внезапното съвпадане на интересите на „Газпром“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ) е политически мотивирано от Русия, която иска да съживи проекта „Южен поток“ в светлината на напрежението между Москва и Анкара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика