Експерт: Издигането на кризата с "Овергаз" на общонационално ниво беше прекалена драма

6419
Експерт: Издигането на кризата с "Овергаз" на общонационално ниво беше прекалена драма

Не може министър-председателят да се занимава с отношения, за които има други принципали – най-малкото енергийният министър и енергийният регулатор. Издигането на тази криза до общонационална беше прекалена драма особено когато е записано по закон, че при спиране на доставките от някои от търговците "Булгаргаз" има задължение да достави нужните количества като един вид "в кризисна ситуация. Това заяви пред БНР Мартин Владимиров,  експерт от Центъра за изследване на демокрацията, по случая с проблемите на частната компания "Овергаз" при доставките на газ от Русия, които станаха ясни ден преди началото на 2016 г.

"Нямаше да се стигне до подобна криза, ако през последните седем години от спирането на доставките от Украйна през 2009 г. България беше направила достатъчно да диверсифицира маршрутите на доставки на газ. Защото, когато имаме един доставчик, няма как да не се получат такива ситуации особено когато регулаторната рамка не предвижда достатъчно гъвкаво, за да може няколко играчи самостоятелно да внасят газ в България", обясни Владимисров. "Ако имахме функционираща връзка с Гърция и ако "Булгартрансгаз" през годините беше позволила това, в една такава евентуална криза "Овергаз" можеше да потърси доставки дори от Гърция", смята той.

Петкова: Не е опит за кражба на бизнес, държавата подаде ръка на "Овергаз"

Не знам за какъв опит за открадване на бизнес може да се говори, при положение, че държавата подаде ръка на "Овергаз" в този труден мо...

Припомняме, че на 30 декември се появи информацията, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руската компания "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от първи януари. Изненадващо писмо от "Газпром Експорт" предизвика спешно заседание на премиера Бойко Борисов с енергийните шефове. В писмото до българо-руското дружество "Овергаз" се казва, че от 1 януари се предвижда нула количество газ за всички битови потребители в България.

Все пак от 00.00 ч. на 1 януари "Булгаргаз" започна да подава природен газ към клиентите на "Овергаз", след като вечерта предния ден беше подписан договор между частната компания и "Булгаргаз" за доставки на синьо гориво за този месец. Това стана, след като "Овергаз" изпрати писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация се нуждае от помощ, за да не останат 200 хиляди българи на студено през първия месец на годината.

"Тук става въпрос по-скоро за конкуренция между двата доставчика на газ "Булгаргаз" и "Овергаз", които и зависят от един източник "Газпром", който успява по някакъв начин да манипулира едната и другата компания в зависимост от това какъв интерес има в момента", заяви експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

Според Владимиров най-големият риск е евентуалната подкрепа на "Газпром" за "Булгаргаз". "Ако това е така, може би в замяна "Булгаргаз" ще осигури нужния комфорт на "Газпром", че диверсификацията ще бъде забавена още малко и още малко, така че статуквото да продължи да е такова на Балканите", каза той.

Илиян Василев: Играта с "Овергаз" е заради "Газпром" и индустриалните клиенти

Нямаше договорка с „Овергаз” като търговец на индустриални клиенти. Точно там компанията изземваше клиенти на държавния дос...

"Въпросът е дали има вътре в тези компании частни интереси, които работят против националния интерес. Дали има такова нещо, ще се разбере от това колко бързо ще се довърши газовата връзка с Румъния тази година и евентуално догодина газовата връзка с Гърция", заяви Мартин Владимиров.

Според експерта цената на газа за потребителите няма да бъде повишена. "Защото в момента цената на газа всъщност пада, а пък КЕВР изкуствено забавя това понижение, именно за да може да подобри финансовото състояние на "Булгаргаз". Вероятно ако цената на петрола остане такава, каквато е днес, след 6 месеца ще имаме ново понижение на газа за потребителите", каза Владимиров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика