Домусчиев обеща протест и от работодателите - заради Калфин

20515
Домусчиев обеща протест и от работодателите - заради Калфин

Заради социалния министър Ивайло Калфин ли работодателските организации се изказаха остро в отворено писмо заради нарушен диалог с бизнес? На този въпрос председателят на КРИБ и президент на „Лудогорец” Кирил Домусчиев отговори, че няколко месеца Тристранката не се събира и се вземат решения, без да бъдат обсъдени с бизнеса. Заради това работодателите са готови да излязат на протест, заедно с работниците в техните фирми. След като синдикатите си решават всички проблеми, като изкарат 2-3 хил. души на улицата, може и ние. Вече имаме писмо от министър Калфин за свикване на Тристранката „в най-скоро време” – като видим какво ще се случи там, ще решим дали да я напуснем, предупреди Кирил Домусчиев.

От КРИБ и по-точно самият Домусчиев вече охарактеризира Ивайло Калфин като „комсомолец”. Домусчиев определи като театър разногласията сред управляващите относно пенсионната реформа. Той направи коментара заради припомняне, че Калфин беше против начина, по който беше направена пенсионната реформа. Нашите интереси са интереси и на работещите в нашите предприятия, предупреди президентът на „Лудогорец”. Над 800 хил. души работят в 10 500 фирми, които са членки на КРИБ по думите на Домусчиев. Не виждаме в държавата да се случва нещо като реформа, добави той. И нападна Калфин – от него идвали странни идеи, не реформи, с изключение на инициативата за детските надбавки. Правителството също си носи отговорността - очаквахме реформи, не ги виждаме, не пропусна и властта като цяло Домусчиев.

Кадиев върна на Домусчиев: Лобизъм е да искаш да токът да поевтинее за избрани за сметка на домакинствата

Войната между червения депутат Георги Кадиев и показващата все по-топло отношение към премиера Бойко Борисов чрез председателя си Кирил...

Как ще дойдат допълнителните 30 лева за осигуровки – някой трябва да ги изработи. Много фирми ще отидат в сивия сектор – лично аз не мога, дори да искам, но ще свия инвестициите, обясни Домусчиев в сутрешния блок на Нова телевизия. С министър Калфин диалогът не се получава, подчерта считаният за олигарх Домусчиев. От нас идват данъците, с които правителството след това си прави сметка какво ще вдига или какво няма да вдига.

На въпрос дали бизнесът е направил сметка как ще се отрази вдигането с 30 лева на осигуровките, Домусчиев „принципно” каза, че си говорил с колеги и те били готови да дадат тези пари, но само ако са изчерпани всички други възможности. Най-елементарният пример на теч от държавния бюджет – 1 млрд. лева ги няма заради контрабанда. Друг пример – държавните служители. Администрацията е раздута и се увеличава през годините, сигурен е Домусчиев. И добави – може ли чиновничка на бюро или портиер да е първа категория труд, след като работи в държавно учреждение, с какво тези хора са по-различни от същите служители, работещи в мои фирми?

Домусчиев възропта и срещу криминализирането на укриването на осигуровки. Това вече го имало в закона, защо се прави втори път. Не можело да се преследва цялото семейство на работодател заради това, твърди олигархът.

КРИБ подкрепя увеличението на минималната работна заплата, защото при нас никой не се осигурява на нея. Искаме обаче да знаем какви са критериите за увеличаване на минималната заплата. При Калфин ситуацията е следната – днес решава, че му трябват толкова и толкова пари и тръгва да ги взема от бизнеса, оплака се Домусчиев. И каза, че финансовият министър, в разговор с Домусчиев, казал, че е против увеличението на осигуровките. Олигархът не пропусна да изтъкне в поредно интервю анкета на КРИБ сред членовете ѝ, незнайно точно кога проведена - никой от тях не желаел увеличение на осигурителните вноски. Нещо повече – на въпрос дали някой ще гласува за партия, която го предлага, няма член на КРИБ, дал положителен отговор. Даже служителите на фирмите-членки на КРИБ били против, твърди собственикът на „Лудогорец”.

Домусчиев се размрънка против вдигането на пенсионните осигуровки

Председателят на КРИБ и собственик на българския футболен шампион „Лудогорец” Кирил Домусчиев възропта срещу изказаното от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика