Работодателите скочиха: Властта ни заобикаля при подготовката на закони

15502
Работодателите скочиха: Властта ни заобикаля при подготовката на закони
Снимка: БГНЕС

Социалният диалог в България е тотално замрял. Тази констатация правят в отворено писмо до медиите и четирите работодателски организации у нас – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

От 28 ноември миналата година не е имало редовно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (бел. ред. – т.нар. Тристранка), оплакват се работодателите. В същото време се приемат важни промени като тези в Кодекса за социално осигуряване (КСО) (бел. ред. – пенсионната реформа). Заради обществения натиск, Министерство на финансите промени първоначалната си позиция и представи нов законопроект за промени на КСО. За съжаление обаче и по него все още не е стартирала официална процедура на обсъждане в рамките на НСТС, а диалогът се води задочно, чрез медиите и като индивидуална инициатива само на едната страна от социалните партньори, посочват работодателите.

Калфин каза очевидното: Няма съгласие с бизнеса и синдикатите за бюджета

Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа мерките за бюджета за 2015 година. Съветът не стигна до единодушие за подкре...

Особено притеснителна е наложилата се практика промени в трудовото и осигурително законодателство да се инициират от министри и се внасят от народни представители, а не от Министерския съвет, чрез което се заобикаля НСТС, а промените се приемат без съгласуване със социалните партньори, алармират работодателите. И посочват - съгласно чл. 3 от Кодекса на труда "Държавата осъществява регулирането на трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище в сътрудничество и след консултации с представителните организации на работниците и служителите и на работодателите". Не се спазва и чл. 76, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на НС "(3) По законопроекти, регулиращи трудови и осигурителни отношения, председателят на водещата комисия изисква становище от Националния съвет за тристранно сътрудничество.", както и чл. 36, ал. 1, т. 4 на КСО, задължаващ НС на НОИ да "утвърждава проектите на нормативни актове по държавното обществено осигуряване преди внасянето им за приемане от съответните държавни органи".

Работодателите посочват каква практика се налага – да се приемат важни мерки с двустранно договаряне и по-точно със синдикатите. Такава мярка, освен пенсионната реформа, са инкриминирането на укриването на осигурителни плащания. Призоваваме управляващите да преосмислят описания по-горе маниер на работа и да възстановят нормалното функциониране на органите за партньорство на национално ниво. В противен случай, не виждаме смисъл в участието на нашите организации като членове на един неработещ обществен орган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com