Южен поток стана три пъти по-скъп, почваме строеж без подписан договор, казва Трайчо Трайков

46973
Южен поток стана три пъти по-скъп, почваме строеж без подписан договор, казва Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

Не разполагам с информация, че Христо Бисеров е подал оставка заради „разпределение на интереси” около „Южен поток”. Това заяви Иван Иванов от ДСБ в коментар за твърдение на бившия председател на младежкото движение на ДПС Корман Исмаилов. Той добави, че ако Исмаилов има някакви конкретни данни, трябва да излезе и да ги оповести публично.

Преговорите за „Южен поток” от предната седмица бяха пример за задкулисие, посочи Иванов в сутрешния блок на bTV. Никой не обяви, че се готвят такива преговори, няма подписан договор, а се тръгва с първа копка или първа заварка. Не беше позволено на официалната пресконференция с директора на „Газпром” Алексей Милер журналистите да задават въпроси. Няма още и Оценка за въздействие на околната среда. Питам и защо цената на българската отсечка на газопровода скочи с 200 млн. евро, каза Иванов.

"Южен поток" прилича на АЕЦ "Белене", предупреждава Кунева

Проектът "Южен поток" е още една крачка на отдалечаване на България от ЕС, страната ни дълбае пропаст между себе си и Европа. Това заяв...

От „Южен поток” ще спечелят някои лица в „Газпром”, подчерта бившият енергиен министър Трайчо Трайков. А ситуацията е много плашеща – цената на целия газопровод вече е три пъти по-висока, има изключително малък срок за поръчката за строеж – само за две седмици. Т.е. за този срок се подава оферта за проект за 3,5 млрд. евро, която включва изграждане на тръба, слагане на различни измервателни уреди, окомплектоване на станции и куп други неща – как се случва това, попита Трайков. Той посочи името на компанията „Газстроймонтаж” – според Трайков тя ще спечели поръчката или някоя близка, фасадна до нея фирма.

Иван Иванов добави, че условията за обществената поръчка са така направени, че да бъде спечелена от компания, която работи по стандартите на „Газпром”. Условие в поръчката е фирмата да има опит за строеж на тръба с определени параметри – 56 цола диаметър, което е точно използван стандарт от експертизата на "Газпром", каза Иванов.

Дискусията сега е приключила – не виждам как премиерът Пламен Орешарски и икономическият министър Драгомир Стойнев ще отговорят на тези въпроси.

Спомената от Трайков „Газстроймонтаж” е създадена през 1971 г. като фирма, специализирана в строителството на газопроводи високо налягане. През 2002г. фирмата става 100% частно акционерно дружество. След като в края на 90-те 'Мултигруп" прави неуспешен опит да я приватизира, компанията започва да се свързва с интереси на бившия "син" вицепремиер Евгений Бакърджиев и неговото обкръжение. Самият Бакърджиев изпраща в борда на директорите свои доверени хора като Васил Гарнизов и Евгени Чачев. В края на 90-те 33% от „Газстроймонтаж” стават собственост на “МG елит холдинг” чрез масовата приватизация, 53.4% са купени от РМД Газстрой, а 13.6% са предназначени за преференциално изкупуване от работниците. Сделката обаче минава подозрително тихо и дори не е следена от Агенцията за приватизации, а от ведомството на Бакърджиев.

България ще спечели 1.5 млрд лева от "Южен поток"

Приблизително 1.5 млрд лева ще спечели България от "Южен поток" и то само от дивиденти, каза министърът на икономиката и енергетиката Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика