Синдиците показаха връзки между политици и чиновници и компаниите, свързани с КТБ

15133
Синдиците показаха връзки между политици и чиновници и компаниите, свързани с КТБ
Снимка: БГНЕС

Вчера, 9 февруари, синдиците на изпаднала в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) обявиха последните списъци, които са задължени да публикуват в спазване на приетите миналата година промени в Закона за кредитните институции. Наред с депозитите и кредитите на политическите партии, политици, магистрати и висши държавни служители, се виждат и влоговете и кредитите на редица компании, участие в които имат висши чиновници, политици, магистрати или техните съпрузи. Макар много от взаимоотношенията, включително раздаване на необезпечени кредити, между фирми и фалиралата банка вече да са известни, то прави впечатление кои физически лица притежават ценни книжа в тези компании.

В списъците присъстват депутати, политици, съдии, прокурори, кметове и общински съветници или техните съпрузи, които имат участие в компании, държали парите си в КТБ или получили кредити от фалиралата банка. Става също така ясно, че много от публичните компании, търгуващи акциите си на Българска фондова борса, са оставяли парите си на сметки в КТБ.

Делото за разкриване на имената от доклада за случилото се в КТБ е в ход

Данните от вчера (9 февруари) не отговаря кой източи КТБ. Да спестяваш не е укоримо, въпросът е кой е вземал кредити и не ги е връщал н...

Веска Порожанова, съпруга на Румен Порожанов, е съдружник в "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-Оперейшан" ООД (Armar Corporation General Technical Co-Operation). Румен Порожанов в момента е изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", като заемаше този пост и при първия кабинет на Бойко Борисов между 2011 и 2013 г. От 2009 до 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите. "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-Оперейшан" е компания, оперираща в сектора на отбраната, като основно се занимава с разработването на оръжейни системи и консултантски услуги. Компанията е имала влогове в КТБ за над 1 млн. лв., над 3 млн. евро и над 130 хил. долара.

В списъка на синдиците се виждат и влоговете и кредитите на "Булгартабак-Холдинг" АД. Компанията има вложения във фалиралата банка за около 150 млн. лв., над 360 млн. евро и 2 млн. долара. КТБ е отпуснала и редица кредити на "Булгартабак", като най-големият е за 29 млн. лв. Всички заеми са погасени. Производителят на цигарени изделия присъстваше и в списъка с компаниите, на които банката е раздавала необезпечени или лошо договорени кредити, но в тази категория отпуснатите заеми бяха сравнително малки по размер - за 30 хил. лв. и 20 хил. лв. Ценни книжа на "Булгартабак-Холдинг" АД притежава Ивайло Цонков, съпруг на Антоанета Георгиева-Цонкова, която член на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, като е била и нейн зам.-председател. Цонкова е избрана през 2013 г. за член на комисията от Народното събрание с предложение на ГЕРБ. Все пак, като се има предвид, че "Булгартабак" е публична компания и акциите й се търгуват на Българска фондова борса, притежанието на акции от физически лица е обяснимо.

От списъците на синдиците става ясно, че лидерът на БСП Михаил Миков е имал акции в "Българска Роза-Севтополис" от Казанлък, която е останала с минимален влог в КТБ от 3 ст. Припомняме, че миналата година "Българска Роза-Севтополис" се вля във фармацевтичната компания "Софарма" АД. В резултат от вливането на компанията от Казанлък в "Софарма" всеки акционер на първата трябваше да получи за всяка своя акция по 0,42 акции от фармацевтичния производител.

Съпругата на депутата от ДПС Камен Костадинов - Венета Костадинова е едноличен собственик на "Геб Проджектс" ЕООД, която се занимава с консултантска дейност по европрограми. Фирмата е оставила на влог в КТБ над 32 хил. лв. и 8 хил. евро.

Същевременно съпругата на бившия народен представител от ГЕРБ в 41-то Народно събрание Румен Стоилов - Татяна Стоилова, която има индивидуална практика за първична дентална помощ, е имала влогове във фалиралата банка за около 46 хил. лв., 4,3 хил. евро и 54,64 долара.

Цацаров пита Съвета на Европа за екстрадацията на Цветан Василев от Сърбия

Главният прокурор Сотир Цацаров иска от Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпнос...

"Пирин Ват" ООД, в която съдружници са бившият депутат от БСП Кирил Добрев и бившият член Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Еленко Божков, има влог в КТБ за над 400 хил. лв. Божков беше уволнен като член на КЕВР през 2014 г. заради конфликт на интереси.

Благодарение на списъците се разбира, че взаимните фондове на ДСК, които имат за цел да осигурят определена доходност на клиентите, инвестирали в тях, са използвали Корпоративна търговска банка. Договорните фондове "Евро Актив", "Стандарт", "Европейски акции", както и техния управляващ орган "ДСК Управление на активи" АД са държали различни по размер влогове в КТБ. Най-големият влог е на "Евро Актив" за 3,4 млн. лв.

И други взаимни фондове са се възползвали от влогове в КТБ, които се отличаваха с по-високи лихви от пазарните. Договорен фонд “Капман Макс” има оставен 50 хил. лв., "ОББ Балансиран Фонд" с 550 хил. лв и “ОББ Премиум Акции” с 200 хил. лв. Инвестиционният посредник "Капман" АД има вложения в КТБ за 194 хил. лв. и 91,84 евро, а "Капман Капитал" АД влог за 153 хил. лв. Фондът "Райфайзен (България) Ликвидност" също има сметки в КТБ за 10,8 млн. лв.

От своя страна застрахователното дружество "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД, чиито акции се търгуват на БФБ, има влогове в КТБ за близо 9 млн. лв.

Публичната компания "Енемона" АД има влогове за над 620 хил. лв. и 100 британски лири. Компанията извършва дейност в сферата на строителството, конвенционалната и ядрена енергетика, екологията и индустрията, енергийна ефективност. Друга публична компания в сектора на енергетиката "Енергоремонт Холдинг" АД има влогове за 4,9 млн. лв, около 140 хил. лв. и 1,5 хил. долара. Отпуснатите кредити от КТБ към компанията са за 1,5 млн. лв., който не е погасен.

БСП се опитва да спре проверка за принадлежност към ДС на източилите КТБ

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов заедно с техния колега от ГЕРБ Методи Андреев ще настояват Комисията п...

Публичното "Ломско Пиво" АД е оставило на влог 303 хил. лв. и 139 хил. евро. Компанията има два кредита за 2,4 млн. лв. и 276 хил. евро, като само този в евро е погасен.

Производителят на стартерни оловно-кисели батерии и AGM батерии "Монбат" АД, чиито акции се търгуват на борсата, е с влогове за близо 3,3 млн. лв., 5,5 млн. евро и малко над 800 хил. долара. Компанията има отпуснати кредити от КТБ за 2,5 млн. евро и 2,14 млн. долара, като и двата са погасени.

Бившият телевизионер и настоящ евродепутат Николай Бареков присъства и в този списък чрез участието си в "Ноу Фрейм Медия България" ЕАД, която е имала на влог в КТБ 1,5 млн. лв. Според списъците на синдиците самият Бареков е със сметка от 4,2 млн. лв. в банката.

"Пампорово" АД е с влог за 170 хил. лв. и 62 хил. евро и погасен кредит за 7,5 млн. евро, от които са усвоени близо 6 млн. евро.

Търговецът на горива „Петрол“ АД присъства и в този списък. Това е, защото депутатът от БСП Янаки Стоилов и прокурорът от Софийска градска прокуратура Евгений Стоянов са притежавали акции в компанията. "Петрол" АД беше сред тези, на които са били раздавани "лоши" кредити от КТБ. Ставаше дума за изцяло усвоен заем от 6,5 млн. лв., който според последния списък на синдиците е погасен. "Петрол" АД има също така няколко влога в КТБ за 18,2 млн. лв., 2,7 млн. евро и 8 млн. долара.

БНБ ще трябва да каже какви бонуси за взели управителите й преди фалита на КТБ

Българската народна банка трябва да обяви как членовете на Управителния ѝ съвет са разпределили бонусите си, получени преди фалита на К...

"Първа инвестиционна банка" е също сред вложителите в "Корпоративна търговска банка" със сметки за близо 11 млн. лв. Акциите на ПИБ се търгуват на БФБ, като ценни книжа са закупили от различни държавни служители, политици и магистрати или техните съпрузи. "Централна Кооперативна Банка", чиито акции също се продават на борсата, има няколко влога за КТБ за над 120 млн. лв. около 360 млн. евро и 37,2 млн. долара. "Юробанк България" АД има влогове за общо 25,5 млн. лв. и близо 30 млн. долара. Ценни книжа в "Юробанк" има бившия министър на държавната администрация от НДСВ Николай Василев.

Строителната компания "Трейс Груп Холд" АД, чиито акции също се търгуват на БФБ, има оставен на влог суми за над 26 млн. лв. и минимални 269,37 евро. Компанията има един погасен кредит за 7,3 млн. лв. "Химимпорт" АД има два малки влогове за общо 3,3 хил. лв. и 4,3 хил. евро. и непогасен кредит за 10 млн. евро.

"Химко" АД, което е обявено в несъстотятелност, има сметка във КТБ за 287,2 хил. лв. Книжа в завода за торове са имали бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, както и бившите членове на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев и Емил Атанасов. Наскоро депутата от ДПС Делян Пеевски заяви, че е готов да придобие "Химко".

Публичното дружество "Юрий Гагарин" АД, производител на многоцветни печатни опаковки и етикети от картон и хартия, е оставил във фалиралата банка около 6,5 млн. лв., 510 хил. евро и  9 хил. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com