Излязоха имената на компаниите, които са правели бизнес с необезпечени кредити от КТБ

17547
Излязоха имената на компаниите, които са правели бизнес с необезпечени кредити от КТБ
Снимка: БГНЕС

Синдиците на фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) изнесоха списъци на компаниите, на които банката е раздавала необезпечени или лошо договорени кредити.

Това стана възможно с приетите през лятото на миналата година промени в Закона за кредитните институции, с които отпадна банковата тайна за банка, която е "в производство по несъстоятелност". Така синдиците бяха задължени да оповестят кредитните сделки, по които не са договорени обезпечения или са договорени обезпечения на стойност по-ниска от размера на усвоения кредит; не са учредени по надлежен начин договорените обезпечения или не са запазени правата на заложния кредитор върху тях. Припомняме, че миналата седмица излязоха имената на по-известните политически и обществени фигури, които са обявили прихващания и цесии след поставяне на КТБ под специален надзор на 20 юни 2014 г. Не по-малко интересен беше и списъкът с компаниите, които са използвали същото оръжие, за да ограничават щетите от фалита на КТБ. Тук става дума за цесия, при която кредитор отстъпва своите вземания и правата по тях върху трето лице, а в случая на КТБ вложителите в КТБ се падат нейни кредитори. 

Потвърдено: Целунахме КОЙ по КАКВО - пак!

Кой какви цесии е направил в Корпоративна търговска банка и колко пари е успял да си вземе от фалиралата банка - конкретни отговори бях...

Броят на компаниите, получили “лоши” заеми от КТБ е 764. В началото на списъка е дружеството Domtech Holding AG/"Домтех Холдинг" АГ, което е взело необезпечени или недостатъчно обезпечени кредити в размер на общо 37,6 млн. евро, почти изцяло усвоени. Компанията явно е била и голям вложител в Корпоративна търговска банка, тъй като е обявила прихващане в размер над 48 млн. лв. Припомняме, че през 2012 г. "Домтех Холдинг" получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да придобие пряко 100% от капитала на "К енд К Електроникс" ЕАД, която управлява търговска верига за бяла и черна техника "Техномаркет".

Същевременно „Техномаркет България“ АД, правоприемник на "К енд К Електроникс", има необезпечен заем от КТБ в размер на 5 млн. лв, от които са усвоени 4 999 692 евро. От друга страна дружеството има четири прихващания за 9 млн. евро. Припомняме, че през лятото на миналата година синдиците на КТБ обявиха, че продават на търг 15% от капитала на „Техномаркет България“ заради необслужван кредит. Нямаше подадени оферти при начална тръжна цена от 6,3 млн. лв. Книжата бяха заложени в полза банката от регистрираното „Домтех Холдинг“.

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е получил от банката необезпечени 60 млн. лв. и лошо предоговорен кредит за 10 000 евро, а Националната електрическа компания (НЕК) има „лош“ заем от КТБ за 40 млн. лв. Същевременно „Български енергиен холдинг“ ЕАД )(БЕХ) има три необезпечени кредита за по 10 000 евро всеки, които обаче не са използвани. И "Булгаргаз" и БЕХ бяха обявили цесии в КТБ.

Топлоелектрическата централа ТЕЦ Марица Изток 2 има „лоши“ кредити за 1,066 млн. евро, 65 млн. лв. и 1.3 млрд йени, а ТЕЦ Хасково има кредит за 1,6 млн. евро.

Търговецът на горива „Петрол“ АД има лош кредит за 6,5 млн. евро (изцяло усвоен), а „Петрол Трейд“ ЕООД, която е част от „Петрол Холдинг“ АД е със заем за 13,5 млн. долара, също изплатен. „Елит Петрол“ АД, собственост на "Петрол" АД, има скромен заем за 10 000 лв, от които са усвоени само 3 819 лв. „Нафтекс Петрол“ ЕООД, също част от групата, е с два кредита за общо 77,12 млн. долара, които са изцяло усвоени и един за 10 000 лв., който не е използван. Прилежащата „Нафтекс Трейд“ ЕООД има изцяло усвоен кредит за 15 млн. лв.

Кой колко измъкна от КТБ - ще разберем ли някога?

Вече са ясни имената на по-известните политически и обществени фигури, които са използвали цесията като оръжие да спасят милиони от пот...

"Булгартабак-Холдинг“ има пет малки заема от фалиралата банка на фона на останалите необезпечени кредитополучателя. На производителя на цигарени изделия са отпуснати три кредита за общо 30 хил. лв., от които са усвоени само 1 277 лв, както и два за общо 20 хил. лв., от които са взети само около 100 лв.

Военният завод "Дунарит" АД е взел 13 кредита за 45,8 млн. евро, 36 млн. лв. и 34 млн. долара. "Дунарит" е производител на авиационни, артилерийски и инженерни боеприпаси, както и на продукти с гражданско предназначение – противоградни ракети и промишлени ВВ. Дружеството беше обявило близо 50 на брой прихващания за десетки милиони левове.

Строителната компания "Водстрой 98" АД, за която се твърди, че е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски има 15 почти напълно усвоени кредита за левове и евро за милиони. "Водстрой 99" е собственик на "Промишлено строителство холдинг", който от своя страна също има шест необезпечени заема.

Доставчикът на суровини в цименовия бранш "Гипс“ АД има седем кредита в евро и левове за близо около 25 млн. евро и около 20 млн. лв. Компанията беше сред тези, които бяха обявили прихващания към КТБ за милиони.

Свързаната с медийна група „3Бей.БГ“ “Никкомерс 01” ЕООД има 9 кредита за общо над 40 млн. лв. и 41,7 млн. евро. Почти всички кредити са усвоени. В „3Бей.БГ“ влизат сайтовете econ.bg, inews.bg, sporta.bg, div.bg и sportuvai.bg. „Ареском“ ЕООД, също свързана с медията, има четири заема от банката в размер на общо 20,057 млн. евро., които са били без или с недостатъчно обезпечение, като са усвоени почти изцяло.

България през 2015 година: Сагата "КТБ" и банковият контрол (Обзор II част)

През изминалата 2015 година имаше развитие по сагата "КТБ", която се оформи като черно петно на прокламирания като стабилен банков сект...

При изготвянето на списъка са разгледани всички кредити, разрешени след 6 ноември 2009 г. и такива които са разрешени преди дата 6 ноември 2009 г. и активни към 6 ноември 2014 г., и всички кредити на стойност по-голяма или равна на 10 000 лв, уточняват синдиците.

Вижте кои физически лица са получили необезпечени кредити от Корпоративна търговска банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика