Председателят на КЕВР посочи два фактора за поскъпването на тока

11631
Председателят на КЕВР посочи два фактора за поскъпването на тока
Снимка: БГНЕС

Тази година е последният шанс за реформи в българската енергетика. Това подчерта изрично председателят на КЕВР Иван Иванов* при изслушването на членовете на комисията в пленарна зала в Народното събрание.

Иванов защити модела за промяна на цената на тока със следните аргументи – еднаква стойност на такса „задължение към обществото” и катастрофалният дефицит в НЕК, който заплашва от фалит на компанията. Такъв фалит ще се отрази не само на енергетиката, а на цялата ни икономика.

Комисията за наблюдение на КЕВР реши да отложи поскъпване на тока

Комисията за наблюдение на дейността на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие вдигането цената на тока да се отложи с 1 м...

Предвид факта, че на 2 ноември трябва да стартира енергийната борса, КЕВР е задължена да изравни такса „задължение за обществото”. Без равна стойност на тази такса за всички субекти не може да има борса. Затова КЕВР предлага 40 лева на мегаватчас за всички. Сега битовите потребители плащат 53 лева на мегаватчас, а бизнесът – 19 лева, припомни Иванов.

Три сектора в момента се ползват от преференциални цени – ВЕИ, американските централи и когенерациите. ЕС разрешава редуциране единствено на добавката за зелената енергия, подчерта Иванов.

По отношение на НЕК Иванов посочи, че с готвеното от КЕВР решение се спестяват над 150 млн. лева при изкупуване на ток от заводски централи – т.нар. когенерации. През миналия регулаторен период НЕК е похарчила 656 млн. лева, а сега ще похарчи 500 млн. лева, ако предложението на КЕВР влезе в сила, обясни председателят на комисията. Към приходите на НЕК ще бъдат добавени и приходите от продажби на въглеродни емисии – досега те са в размер на 54 млн. евро, а до края на годината ще бъдат поне 60 млн. евро.

Иван Иванов припомни и какви са дълговете на НЕК – над 3,3 млрд. лева. От тях 1,3 млрд. лева са заради проваления проект „Белене”, а 1 млрд. лева – заради „невероятно оскъпения” Цанкова камък, посочи Иванов. Бившият председател на КЕВР и сегашен член на комисията Светла Тодорова посочи, че ако се запази сегашният ценови модел, дефицитите ще продължат да се трупат.

По отношение на чаканите от ЕК отговори дали договорите с американските централи и с ВЕИ-тата не представляват държавна помощ, председателят на КЕВР уточни, че през юли се очаква Брюксел да отговори поне за едно от питанията – за американските централи или за ВЕИ-тата. Иванов добави и, че неофициално от проверката на АДФИ излиза, че има големи нарушения. Той каза и, че БЕХ носи отговорността да посочи къде административно може да се съкратят разходи. Припомняме, че правителството иска да намали за три години с 10% административните разходи в енергетиката.

Енергийният министър не знае за интерес на политици и депутати във ВЕИ

Нека уточним, че отсрочка КЕВР да отложи ценовия период може да има само след законодателна промяна. Това заяви енергийният министър Те...

Припомняме, че до края на седмицата КЕВР трябва да реши дали да има отлагане на решението за поскъпване на тока от 1 юли. Ако има отлагане, най-вероятно то ще е от 1 месец, макар че „Патриотичният фронт” иска дори 3 месеца, а от Реформаторския блок се чуха гласове и за 6 месеца.

Натиск?

Върху мен не може да се окаже натиск, защото хората, които биха искали да го направят, ме познават и знаят, че няма да се подам, каза още от парламентарната трибуна председателят на КЕВР. "Забелязвам, че някои политически сили се мъчат да окажат натиск и да го пренесат в политически боричкания по повод предстоящите местни избори. КЕВР няма да допусне това", каза той.

Иванов заяви, че това, което регулаторът трябва да следва, изисква да се види какви резерви допълнително могат да бъдат намерени. "Експертите на комисията непрекъснато работят с нови постъпващи резерви", добави той.

Евгения Харитонова посочи, че залагайки на удължаването на ценовия период, се залага едно сериозно затруднение към енергийния сектор. "Съгласно закона, НЕК изкупува енергията до количествата, определени от предишното решение на регулатора. Ако не приемем решение за топлоенергетиката до 30 юни, което да влезе от 1 юли, в масово големите градове топлофикациите ще спрат, каза тя. Според нея обаче електроенергетиката вече е нещо различно от това.

Бойчев: Изслушване на КЕВР няма да реши нито един проблем на енергетиката ни

Не се присъединих към консенсуса, който беше представен за стъпки, които трябва да направи Народното събрание (НС) в следващите дни по...

Информацията е обновена към 11.55 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика