Председателят на КЕВР огорчен от натиска на хора, които искали независим регулатор

11421
Председателят на КЕВР огорчен от натиска на хора, които искали независим регулатор
Снимка: БГНЕС

До края на седмицата КЕВР ще реши дали ще има отлагане на решението дали да има промяна на цената на тока от 1 юли. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на днешното открито заседание относно предложението на "Булгаргаз" за цената на газа за третото тримесечие.

Иванов добави и, че не е имало никакъв политически натиск за ценовото предложение през новия регулаторен период (юли, 2015 - юни, 2016). Същевременно обаче председателят на КЕВР каза, че е много огорчен, че "някои хора" са искали независим енергиен регулатор, а сега му оказват натиск. Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обяви на Министерски съвет, че "евентуално" може да помоли КЕВР да отложи с един месец решението си за цената на тока.

От 26 юни фирми започват спиране на работа за час заради цената на тока

Работодателските организации започват протест срещу планираното поскъпване на тока. Те ще спират производствата за един час от 26 юни. ...

Иван Иванов обяви и, че КЕВР приветства идеите на правителството за търсене на резерви в енергийната система, които да позволят поевтиняване на тока. Председателят на КЕВР изрично подчерта това, че се търсят резерви, а не че правителството е имало претенции към метода на ценообразуване на КЕВР. Той обаче каза и, че досега за нито една от двете идеи на Бойко Борисов и министрите му не е представен разчет за изпълнение. Става въпрос както за намаляване на разходите в държавните енергийни дружества с 10% всяка година в следващите три години, така и за проверката на АДФИ относно заявените инвестиционни разходи при включване на ВЕИ мощности в мрежата ни. Проверката на АДФИ трябва да завърши до две седмици, по думите на председателя на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев, като целта е да се установи дали инвестиционните разходи за строежа и пускане в експлоатация на някои ВЕИ не са по-ниски, отколкото е заявено. Именно размерът на разходите определя преференциалната цена, по която от няколко години насам се изкупува зелена енергия от държавата.

Председателят на КЕВР изрично уточни, че ако бъдат предложени разчети от правителството, с които може да се намали цената на тока, то енергийният регулатор с радост ще ги приеме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика