Петкова: Няма да има забавяне на удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй"

13134
Петкова: Няма да има забавяне на удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Министерство на енергетиката

Забавяне на удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да има. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия „Привеждане в действие на възможностите: интегриране на европейския, руския и азиатския енергиен сектор".

Енергийният министър участва в 19-я Петербургски международен икономически форум, съобщават от пресслужбата на енергийното ведомство.

Стана ясно колко точно ще струва изграждането на 7-ми блок на Козлодуй

5,3 милиарда долара ще струва строителството на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е уточнено по време на срещата в министерството на ене...

"Гарантирането сигурността на доставките на енергийни ресурси, както и функционирането на енергийната мрежа в България са основен приоритет в работата на правителството”, каза тя. Пред участниците в кръглата маса Теменужка Петкова представи предимствата на българските енергийна и газопреносна системи. По думите й средногодишно в страната се произвеждат между 42 и 43 тераватчаса електроенергия. От тях се изнасят около 11 тераватчаса за съседните на България страни. „Така страната ни остава важен фактор на енергийния пазар в региона”, подчерта тя.

"Около 34% от електроенергията в България се произвежда от АЕЦ „Козлодуй”. Затова и една от основните ни задачи е да удължим живота на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа”, каза Петкова. „Работим успешно с руските ни партньори от „Росатом“ и забавяне в тези програми няма да има”, категорична бе тя.

Друг приоритет на българското правителство е пълната либерализация на електроенергийния пазар в страната. Според Петкова това ще даде възможност продажбата на електроенергия да се осъществява изцяло при пазарни условия. Амбициозната ни цел е това да се случи в началото на 2016 г.

По време на дискусията министър Петкова представи и разработения от правителството проект за изграждане на газов хъб на територията на България с приемо-предавателна точка около град Варна. "Проектите, които са част от концепцията за газов хъб, са включени в десетгодишния план за развитие на Европейската мрежа на операторите за пренос на природен газ ENТSOG“, каза Петкова. По думите й проектът за газов хъб е изключително важен и перспективен за България.

Организации настояват за строеж на нова ядрена мощност в страната

Декларация с настояване за започване на строеж на нова ядрена мощност в страната ни ще бъде изпратена до премиера, президента и председ...

Енергийният министър коментира още предимствата на българската газопреносна мрежа, като изтъкна, че 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на нашата страна. „В момента българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз” работи за увеличаване капацитета на 4 от 6-те компресорни станции за транзит”, каза Петкова. Тя допълни още, че за реализацията на проекта от ключово значение е както изграждането на междусистемните газови връзки, така и разработването на местните находища на природен газ в дълбоко Черно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика