Петкова: Има шанс газовият хъб да се строи с европейки средства

7974
Петкова: Има шанс газовият хъб да се строи с европейки средства
Снимка: БГНЕС

Нашата идея за изграждане на газов хъб може да се случи. Но за да кандидатстваме за европейско финансиране, тези три български проекта трябва да бъдат оценени като проекти от общ интерес. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Комисията по енергетика в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Петкова подчерта, че предстои втори етап на оценка на проектите за газопровода Варна – Оряхово, реконструкцията на Северния пръстен и рехабилитацията на мрежата за транзит на газ. Едва след края му България може да кандидатства за европейско финансиране. "Имаме увереността на европейските ни колеги, че това може да стане", каза още Петкова.

По отношение на добива на природен газ от Черно море, Петкова каза че едно от първите решения на кабинета е било за стартирането на процедура за проучване на блоковете "Силистар" и "Терес". Официалната информация затова е публикувана на 18 април във вестника на ЕС. "Вече има и компании, закупили документация за участие в процедурата", обяви министърът на енергетиката и допълни, че крайната дата за даване на предложения от компаниите е 21 септември. Първите сондажи в блок "Хан Аспарух" пък ще започнат през януари 2016 г.

Предположенията са, че в Черно море има големи залежи на газ. Очакваното количеството в блок "Нептун" е над 42 млрд. куб. м. Сондажи на турската територия на Черно море са започнали и от страна на компанията "Шел".

Припомняме, че американските компании Exxon Mobil и Anadarko интерес към конкурса за концесия на българските газови полета "Терес" и "Силистар". 

Министърът на енергетиката каза още, че предоговорените условия с т. нар. "американски централи" ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 трябва да бъдат одобрени до 30 юни. За да влязат в сила обаче, Националната електрическа компания (НЕК) трябва да заплати просрочените си задължения в размер на 750 млн. лв. "Ние не разполагаме с такива средства и ще търсим кредит. Той ще бъде изтеглен от БЕХ, но трябва да имаме предвид, че през изминалата година е изтеглен и облигационен заем от 1 млрд. лв.", поясни Петкова.

"25 млн. лева печалба за първото тримесечие отчита НЕК", каза още Теменужка Петкова по време на заседанието, цитирана от Блиц. "Надявам се да има светлина в тунела. Един от основните лостове за преодоляване на дефицита е именно либерализацията на пазара на електрическата енергия. Това, което правим е да намерим най-добрият модел за либерализация, който да компенсира разликите в цените чрез компенсаторен механизъм", обясни Петкова.

Тя каза още, че за реализирането на проекта "Цанков камък" са изтеглени 4 търговски и 1 експортен кредит в размер на 100 млн. лв., който НЕК все още погасява.

България и Испания можело да станат газови хъбове за Европа

Географско-икономическото разположение на България и Испания ги поставя в привилегирована позиция да се превърнат в газоразпределителни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com