Патриотите предложиха 11 мерки за спиране на поскъпването на тока

12328
Патриотите предложиха 11 мерки за спиране на поскъпването на тока

Цената на тока да не се увеличава, докато не се прекрати източването на енергетиката. За това настоява коалицията "Патриотичен фронт" (ПФ) в своя официална позиция

Още при преговорите за формирането на настоящето правителство поставихме условие за ревизия в енергетиката и преразглеждане на неизгодните договори с цел стабилизиране и намаляване на цените, припомнят Патриотите. Според тях Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да отложи решението за промяна на цената на тока, докато не бъдат намери резерви. Днес (22 юни) КЕВР обяви, че отлага решението до края на тази седмица.

И бизнес, и държава посочиха зеления ток за "всемирно зло"

Някой трябва да плати, естествено, при положение, че толерираме кражбите в този сектор. Това каза заместник-председателят на АИКБ Румен...

От Патриотичния форнт предложиха и няколко "нужни" мерки, за да бъде спряно поскъпването на тока.

1. Износът на ток да бъде натоварен с поне 10% такса „задължение към обществото”. Ако печалбата отива в Национална електрическа компания (НЕК), ще се овладее разклатеният ѝ финансов баланс. Тук резервът е между 70 и 100 млн. – т.е. сума по-голяма от това, което ще се събере от всички битови абонати за 1 година, смятат от ПФ.

2. Спиране на агонията с „Мариците”. Те ни струват по 1 млрд. на година и реализират 430 млн. печалба. Печалбата им е 2/3 от дефицита на НЕК. У нас съществува институтът на „стопанската непоносимост” - не може печалбата на един да води до фалита на друг, казват от ПФ. Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че няма да има договорка до края на месеца за намаляване на разходите за поддържка на готовността на американските централи да произвеждат ток.

3.КЕВР да поиска от Европейската комисия спешен отговор дали много по-високите преференциални цени, по които по договор се изкупува електроенергията от американските централи  и ВЕИ, не представляват непозволена държавна помощ с оглед законодателството на ЕС. Писмо с такъв сигнал е изпратен до ЕК от предишния състав на Комисията за енергийно и водно регулиране, но ЕК изиска допълнителна информация и засега развитие няма. Според ПФ обаче ако Брюксел ни погледне благосклонно, ще можем да предоговорим цените.

4. Да се прекрати изкупуването на енергията от ВЕИ-та, които са въведени с разрешение за ползване с една мощност, а са присъединени с по-висока мощност (примерно въведени с мощност 5 мегавата, а продават 8 или 10 мегавата). Има над 100 такива ВЕИ, твърдят "Патриотите".

От 26 юни фирми започват спиране на работа за час заради цената на тока

Работодателските организации започват протест срещу планираното поскъпване на тока. Те ще спират производствата за един час от 26 юни. ...

5. Да не се заплаща електроенергията на тези ВЕИ, за които са констатирани сериозни разминавания в показанията на електромерите им и фактурираното от ЕРП-то количество електроенергия за плащане от страна на НЕК. Тези разминавания са установени при одитните проверки, извършени от КЕВР през февруари тази година, казват от ПФ.

6. Да не се изкупува електроенергия от ВЕИ-та (от НЕК посредством съответното ЕРП), които не са въведени в експлоатация. Има случаи, в които ВЕИ нямат разрешение за ползване, нямат строителни разрешения, но се изкупува ток от тях. Т.е. купува се скъп ток, произведен от централа, която не съществува, твърдят от ПФ.

7. До извършването на пълна и детайлна проверка да се откаже изплащането на електроенергия от фотоволтаични централи, които отчитат повече произведена слънчева енергия през зимните месеци, отколкото през слънчевите летни месеци с много по-дълга „светла част“ на денонощието.

8. При електроразпределителните предприятия (ЕРП) има драстично несъответствиемежду преките разходи за издръжка на основната дейност и т.нар. „външни услуги“. Съотношението достига до 2:1 в полза на „външните услуги“. Т.е. повече разходи се правят за „външни услуги“, а не за пряката основна дейност на ЕРП. Това е повод да се преразгледат разходите на електроразпределителните дружества и да не се одобрят.

9. Кражбите на електроенергия да не се признават за „технологични загуби“ на електроразпределителните дружества. Проблемът с ограничаването на кражбите е на ЕРП, не на държавата или на коректните потребители.

По-скъпият ток щял да свие със 702 млн. лева дефицита на НЕК

Новият ценови модел, предложен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще доведе до намаление със 702 млн. лева на текущи...

10. Заводските централи и топлоцентралите на топлофикациите злоупотребяват с възможността да произвеждат и електроенергия. КЕВР в момента не разполага с ресурси, за да извършва контрол върху тях. Въпросните централи, чието основно предназначение е парното отопление и топлата вода, декларират огромни количества „високоефективно производство“ на електроенергия, т.е. на електроенергия, която се изкупува на много високи цени. КЕВР трябва спешно да поиска допълнително финансиране за назначаването на нужния брой специалисти, за да се прекратят злоупотребите.

11. Да се извърши проверка доколко са оптимизирани разходите в големите държавни предприятия, произвеждащи електроенергия – ТЕЦ-2 на „Марица Изток“, АЕЦ, водните електроцентрали и т.н. Във Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката има достатъчно данни за нарушения, особено при обществените поръчки, казват от ПФ. Тук също има резерви за съкращаване на разходите с милиони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика