От 2012-та година нямаме договорка с Турция за разрешителните за превозвачи, казва Бобева

21398
От 2012-та година нямаме договорка с Турция за разрешителните за превозвачи, казва Бобева
Снимка: БГНЕС

Доста е остаряла правната рамка в отношенията между България и Турция, заяви вицепремиерът Даниела Бобева при изслушването й в Народното събрание по проблемите с разрешителните на българските превозвачи по българо-турската граница, предаде БГНЕС.

Бобева се спря обстойно на хронологията на проблемите на българските превозвачи. Според нея контингентът от разрешителни между двете страни е договорен за последно през 2012 година. В случай че и двете страни са съгласни с този контингент, той се счита за предварителен, валиден и за следващата календарна година. Българската страна е настоявала през септември 2013 г. да бъде включен въпросът за определяне на контингента за разрешителни през 2014 година.

За съжаление, срещите са приключили без да бъде определен контингентът за разрешителни за тази година. България отново е поставила въпроса за определяне на среща във възможно най-кратък срок, но през ноември миналата година турската страна е изпратила част от разрешителните, договорени през 2012 г. На принципа за реципрочност българската страна също представи разрешителни.

"Направихме още една крачка през януари и представихме още 10 000 разрешителни за турските превозвачи, но турската страна искаше половината от предвидените за 2013 г. разрешителни. Тогава Турция е обявила за невалидни предоставените разрешителни за българските превозвачи. В ответна мярка българската страна е обявила за невалидни разрешителните за турските превозвачи, считано от 1 февруари тази година", каза Бобева.

Междувременно стана ясно, че среща между България и Турция на ниво министри ще има чак на 21 февруари. Засега превозвачите на границата се заканват, че ще блокират пътищата докато няма решение с разрешителните за българските превозвачи.

10 километра опашка на Капитан Андреево заради блокадата на превозвачите

Над 10 километра са вече опашките и от двете страни на границата ни с Турция на ГКПП "Капитан Андреево", предаде БГНЕС. Граничният п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика