Превозвачи блокираха границата с Турция

24648
Превозвачи блокираха границата с Турция
Снимка: БГНЕС

Преди около 30 минути ГКПП „Капитан Андреево” е бил блокиран от представители на малките и средни превозвачи у нас. Камиони и хора са препречили пътя, като се пропускат леките автомобили и автобусите. Това заяви Тодор Ингилизов, представител на  „Автотранс” – Стара Загора, предаде "Фокус".

„На границата има доста хора - около 60 - 70 човека, може и сто да са. Обстановката засега е спокойна”, каза Ингилизов. Той заяви, че не се знае докога ще продължи блокадата, но може и да се проточи докато от Министерство на транспорта намерят решение на проблема с разрешителните.

Турция най-накрая склони - двустранна среща за превозите на 21 февруари в Анкара

На 21 февруари в Анкара ще се проведе двустранната среща по проблема с разрешителните за превози, това съобщиха от пресцентъра на Минис...

Именно заради неразборията с документите за преминаване на българо-турската граница стотици камиони от дни са блокирани от двете й страни. От Турция нееднократно обвиниха българската държава за конфликта. Миналата седмица пък българските превозвачи пък заплашиха с масов протест днес, по-късно обаче големите фирми от бранша се отказаха от демонстрацията. 

Ядрото на проблемите с превозвачите на българо-турската граница са две български компании за международни превози, разраснали се през последните години. Те са причината за блокирането на границата и за задържането на стотици камиони от двете й страни. Това заявява пред истанбулския вестник "Hurriyet", президентът на турската автомобилна асоциация UND, Четин Нухоглу.

Според президентът на UND двете фирми, имената на които не са споменати в интервюто, влияят и оказват натиск върху част от администрацията на българското транспортно министерство.

Нухоглу отчита като грешка на българската страна обяснението, че обещаните разрешителни не са били предоставени заради проблеми с отпечатването. Президентът на турската автомобилна асоциация заявява, че проблемът отдавна е надхвърлил размерите на браншови и се е превърнал в проблем между двете страни.

Според Емил Буюклиев от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт турските камиони, които преминават през България, годишно в едната посока са 250 000 и още толкова в обратната посока. Нашите превози са 10 пъти по-малко.

Превозвачи отново заплашиха с блокада на ГКПП Капитан Андреево

Превозвачи ще блокират в понеделник, 10 февруар,и в 8 часа сутринта граничния пункт Капитан Андреево, ако до тогава не се вземе решен...

Въпреки това ние имаме винаги проблеми с турците за издаване на разрешителни. Те ни бавят, създават ни пречки, задържат наши камиони и така естествено затрудняват превозите, смята родните превозвачи.

Междувременно стана ясно, че ако до три дни няма решение на проблема, протестът на превозвачите ще се прехвърли в София. Това заяви Георги Петърнейчев, председател на Управителния съвет на АЕБТРИ, след извънредното заседание. 

По думите на Петърнейчев, на заседанието е решено, превозвачите да искат съдействие от правителството чрез Министерството на транспорта за решаване на проблема с разрешителните за Турция.

В момента от двете страни на границата има блокирани по около 40-50 камиона.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика