Оманският фонд ще иска държавна помощ за КТБ

24991
Оманският фонд ще иска държавна помощ за КТБ
Снимка: БГНЕС

Държавата да осигури пари за плащането на депозитите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е в основата на предложението на Оманския фонд за спасение на банката, заявиха финансисти, запознати с плана им, информира "24 часа".

Вчера от БНБ съобщиха, че са получили писмо от ЕПИК като консултант, който е избран от консорциум на оманците и други акционери и потенциални инвеститори. С документа се иска сключване на договор за неразкриване на информация. Консултантът очаква достъп до непублична информация за КТБ и желае да води разговори с правителството и БНБ, за да се изготви план за преструктуриране на затворената банка, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в ЕС.

Оманският фонд поиска конфиденциална информация за КТБ

Днес в Българската народна банка (БНБ) е постъпило писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум ме...

Според експертите именно искането за държавна помощ означава осигуряване на пари от държавата. Акционерите пък щели да се ангажират да внесат недостига в капитала на КТБ.

Подобна схема вече бе използвана през лятото за осигуряване на ликвидност на банковата система. Тогава правителството на Пламен Орешарски поиска от Брюксел разрешение за помощта и получи такова, като тя може да е до 3,3 млрд. лв. От нея до момента са използвани 1,23 млрд. лв.

Държавната помощ се отпуска, като правителството прави депозит в съответната банка за осигуряване на ликвидност. След това се иска план от банката за преструктуриране и се определя срок, в който парите трябва да бъдат върнати. Оставащите 2 млрд. лв. по одобрената от Брюксел схема заедно с парите във Фонда за гарантиране на влоговете ще са достатъчни за покриване на всички депозити в КТБ - и на тези до 100 000 евро, които са гарантирани по закон, и на тези над тази сума.

Според финансисти схемата ще е трудно приложима сега за КТБ, тъй като държавна помощ не се отпуска за банки под специален надзор, а само за работещи трезори с временни проблеми. Поради това се допуска, че от Оманския фонд, който притежава 30% от КТБ, очертават бъдещи стъпки - държавата налива ликвидност, а БНБ отменя надзора.

Има изявен принципен интерес за спасяването на КТБ

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който се издирва от Интерпол, е обявил пред БНБ, че в сл...

В сряда от БНБ съобщиха, че писмото на оманците не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти, но е важна част от търсенето на решение за затворената банка и ще бъде разгледано внимателно от БНБ и правителството.

Кой всъщност е австрийският фонд ЕПИК

Оказва, се че ЕПИК е добре познат в България. До 2003 г. той притежава 49 на сто от Първа инвестиционна банка, след това продава дела си на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Фондът, който официално се казва „Европейска привати­зационна и инвестиционна корпорация“, е базиран във Виена и развива дейност в Централна, Южна и Източна Европа, както и в Украйна, Русия, Турция и Обединените арабски емирства, пише в. "Преса".

Какво е сегашното участие на австрийската фирма в консорциума, освен че е финансов консултант, не става ясно от съобщението на БНБ. Запознати обаче обясниха, че фондът има желание да инвестира в КТБ и можело да получи в замяна акционерно участие в БТК.

Омбудсманът: БНБ шикалкави за КТБ

Твърде дълго продължи сагата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това мнение изрази националният омбудсман Константин Пенчев пред Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика