Оманският фонд поиска конфиденциална информация за КТБ

23555
Оманският фонд поиска конфиденциална информация за КТБ

Днес в Българската народна банка (БНБ) е постъпило писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други непосочени акционери и потенциални инвеститори. С документа се предлага сключване на договор за неразкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.

Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение, обясняват от БНБ.

Сега накъде за КТБ?

„Днес официално в БНБ, в Министерски съвет при премиера и при финансовия министър ще постъпи реално предложение за оздравяване на...

От там припомнят, че на 22 август Централната банка е изпратила писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – „Бромак“ АД и ФГДРСО с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

На 29 август 2014 година със свое писмо ФГДРСО заяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

До края на днешния работен ден не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ г-н Цветан Василев.

Оманският фонд работи за разрешаването на проблемите в КТБ

БНБ: Докладът за състоянието на КТБ ще бъде представен на 20 октомври

Управителят на БНБ Иван Искров не е поемал ангажимент за срока до 21 септември да представи доклад за състоянието на Корпоративна търго...

Оманският държавен резервен фонд (SGRF) работи с българското правителство в опит да разреши проблемите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи междувременно по-рано днес президентът на фонда Дарвиш ал Балуши, информира Reuters.

Ал Балуши, който е също министър по финансовите въпроси на Оман, не разкри подробности за спасителния план за българската банка в краткото си изявление пред репортери. Той коментира: "Самата банка няма никакви проблеми, свързани с финансовия й статут, активите или представянето й. Те са свързани с правителството и регулаторите в страната".

КТБ, в която Оманският фонд е вторият най-голям акционер с дял от около 30%, беше разтърсена от масово изтегляне на депозити през юни. Това принуди Българската народна банка да поеме контрол върху нея и да спре дейността й до публикуването на резултатите от одит. Очаква се той да бъде завършен идния месец, припомня Reuters.

Агенцията коментира, че  усилията за изготвяне на спасителен план за КТБ бяха затруднени преди изборите през октомври. Анализатори твърдят, че е малко вероятно да има решение преди създаването на новия парламент.

БНБ е обещала да представи доклада за КТБ на 21 септември

БНБ е обещала на прокуратурата на 21 септември да даде пълен доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика