Иван Искров: Да не забравяме, че от БНР тръгна медийният пожар "КТБ"

12688
Иван Искров: Да не забравяме, че от БНР тръгна медийният пожар "КТБ"
Снимка: БГНЕС

"Няма мотиви за моето оттегляне извън написаните в писмото, то е от моята лична воля, не е писано под натиск. Това, което казах през последната година го изпълних. Днес е един хубав ден, ден за ново начало.“ Това заяви Иван Искров в „Още от деня“ по БНТ.

На директен въпрос дали Цветан Гунев има вина за изпуснатото положение с КТБ, Искров отказа да коментира и само заяви, че вината се доказва в съда. Гуверньорът не коментира и как следващият подуправител Нели Кордовска си е изтеглила парите часове преди да бъде затворена КТБ. Бих се притеснил, ако го беше направила след влизането в сила на специалния надзор за КТБ, каза Искров.

Миков: Единственият смисъл от писмото на Искров е да не го бие Стоянова

Председателят на БСП Михаил Миков коментира писмото на гуверньора на БНБ Иван Искров, с което той подава оставка от 10 юли, предаде Б...

Миналата година на 18ти юни в БНР съобщиха информация, че подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е разследван за престъпления по служба. Това твърдеше служител на банката в писмо, което е изпратил до радиото.

"Аз съм сериозен човек. Не считатам, че имам врагове в парламента. Имаше много хора, които се опитаха да избягат от отговорност и да прехвърлят вината върху Централата банка", заяви Искров.

„Моделът КТБ възниква през много години и много правителства. Всички съсредоточиха вниманието върху контролните органи като ДАНС и БНБ, а остана встрани вината за ръководенето на всяка една банка – при мениджърите и акционерите. Никой от органите не управлява банките“, сподели Искров

Той заяви, че в "Банковия надзор" на БНБ работят много специалисти и надзорници не се правят за година-две. Не трябва заради може би индивидуални грешки да се правят обобщения.

„Убеден съм, че ако имаше специално законодателство, нямаше да стане така с КТБ. Бяхме подготвили специален проект, който беше обсъждан при президента. Проектът беше насочен за  интеграция на системи на КТБ към БНБ“, заяви още Искров.

Управителят на БНБ Иван Искров подава оставка от 10 юли

Управителят на БНБ Иван Искров е подал оставката си в парламента преди минути. Това става ден, след като финансовият министър Владисл...

Той направи и сравнение с проблема с най-голямата банка в Португалия, за която държавата помогна да бъде спасена по модела "добра банка - лоша банка", който БНБ предложи и за КТБ. Искров съобщи, че се очакват 4,9 млрд.евро приходи. Той не пожела да разкрие кои политици не са подкрепили проекта.

„Направихме всичко възможно банката да заработи. След поставянето на КТБ под специален надзор, имаше опит да се бутне държавата. С помощта на БНБ събрахме всички лидери на политическите сили, за да убедим гражданите, че всичко е спокойно. И тогава, и след това, никога при президента не е обсъждано банкова ваканция.“

Относно отношенията му с Цветан Василев заяви, че двамата никога не са били в близки отношения. И банкерите си имат социален живот – пяли сме, веселили сме се, коментира Искров клипът му, в който пее с Цветан Василев. Искров обясни, че с този клип се внушавало да не се натиска Василев, а да го оставят да се разпореди с активите на КТБ. Трябва да се доведат докрай нещата – да се съберат възможно повече пари, които да се върнат на депозантите, добави той.

Той сподели, че внесеният документ в НС е за всичко свършено в КТБ. Той започва с отчетите на КТБ при БНБ, които не показват реалното състояния на банката. Според Искров най-вероятно резултатите от отчета са били манипулирани, защото никога през мандадите като управител на БНБ не е докладвано, че има някакъв проблем с КТБ. Това винаги е била банката с най-добри показатели.

Нямаше как да оповестим имената на взелите кредити кухи фирми заради банковата тайна. Надявам се когато има законова възможност това да стане, да се види, че не БНБ носи вина и за това, каза Искров. Той не коментира нашироко желанието на кандидата на ГЕРБ Димитър Радев да се споделя отговорност в УС на БНБ при случаи като КТБ, но все пак го подкрепи, за да може да се споделя тежестта между членовете на съвета на БНБ.

И Горанов се включи - Искров трябва да подаде оставка тази седмица

Гуверньорът на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка през тази седмица. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време н...

За финал Искров обясни, че се гордее, че е превел банковата система през най-тежките моменти през 2008 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика