Подуправител на БНБ обвиняем за престъпления по служба?

33572
Подуправител на БНБ обвиняем за престъпления по служба?
Снимка: БГНЕС

От два дни подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е разследван за престъпления по служба. Това твърди служител на банката в писмо, което е изпратил до Българското национално радио.

Към момента информацията не е потвърдена нито от прокуратурата, нито от банката. От пресцентъра на БНБ съобщиха пред Actualno.com, че подготвят изявление по случая.

Темата табу в историята за КТБ

От няколко дни насам войната между Делян Пеевски и Цветан Василев запълни здраво медийното пространство. Изкарани бяха факти, слухове, ...

"Управлението „Банков надзор“ в БНБ обаче не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров, и подуправителят и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години", се казва в писмото на анонимния служител.

Анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото "не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на банката, чието име сами ще се сетите и нейното оздравяване". Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изпълнява функциите на подуправител на БНБ, но продължава да е такъв, пише още в писмото.

"В БНБ цари тягостна атмосфера и всички служители са в състояние на паника и смут. Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна. По този начин превръща всички нас в съучастници, увреждащи интересите на българските граждани и българската държава", казва още източникът.

Управление "Банков надзор" е отговорно за контрола на ликвидността и стабилността на търговските банки в България. То е длъжно например да предприема мерки по отношение на банките, отпускали лоши кредити.

Българите спестили 456 милиона лева през април

Българите са спестили 456 милиона лева през април. Това показват последните данни на БНБ. Така сумата по влоговете на населението вече ...

Припомняме, че когато миналата седмица течеше проверка в сградата на КТБ, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че обвинението си сътрудничи в БНБ, но от банката бавят определени данни. 

Пълният текст на писмото можете да прочетете тук.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com