ЕРП-тата: ДКЕВР е виновна за кризата, да не се меси в търговски спорове

26847
ЕРП-тата: ДКЕВР е виновна за кризата, да не се меси в търговски спорове
Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) носи отговорност за хаоса със задълженията към Националната електрическа компания (НЕК). Искането й за отнемане на лицензите е неоснователно и процедурата трябва да бъде прекратена. Това заявиха представители на трите електроразпределителни дружества у нас на открито заседание на ДКЕВР днес. Очакваше се на него да се разбере дали ще бъдат отнети лицензите на ЕРП-тата, оказа се обаче, че решението е отложено за пореден път.

В петък НЕК е представила пред ДКЕВР нови доказателства (най-вероятно свързани с нови прихванати плащания), който подкрепят основателността на отнемането на лицензите. От регулатора предоставиха тези доказателства на ЕРП-тата, които да ги разгледат и представят позиция или контрадоказателства. Материалите ще се обсъдят на следващото открито заседание на Комисията, което е на 28 април. Най-вероятно тогава ще стане ясно каква ще бъде санкцията на ЕРП-тата.

„Отношенията между ЧЕЗ и НЕК са търговски и ДКЕВР няма нито компетенцията, нито правомощията да се намесва в тях. Регулаторът открито взима страната на НЕК, като не отчита, че финансовото състояние на ЕРП-тата също не е добро заради задълженията на националната компания”, заяви изпълнителният директор на ЧЕЗ Кремена Стоянова. Тя отново заяви, че дружеството й вече е платило 35 млн.лв. от задълженията си към НЕК, въпреки това обаче НЕК твърди, че към нея няма извършени плащания.

От „Енерго Про” заявиха, че винаги са се водили от обществения интерес и че ако не се прихванали плащанията през декември 2013 – януари 2014, достигането на тока до крайния потребител е можело да бъде застрашено.

Няма решение за лицензите на ЕРП-тата, ДКЕВР ще решава чак на 28 април

Лицензите на ЕРП-тата няма да бъдат взети днес, ако изобщо бъдат взети. Причината е, че от НЕК са представили нови доказателства относн...

Не приемаме да бъдем упреквани за настоящата ситуация в енергетика и за евентуално поскъпване на тока. Дефицитът на НЕК е резултат от политиката на държавата за насърчаване на зелена енергия, в която ЕВН бе въвлечено, но не е страна. Вината е на държавата и на ДКЕВР и кризата може да се реши, ако Комисията поеме отговорност за това”, коментира Йорг Золфернер от ЕВН.

Дефицитът на дружеството през 2012-2013 е бил над 248 млн.лв. Золфернер коментира, че тогава държавата е предложила механизъм за компенсиране на ВЕИ-производителите (после той бе премахнат след съдебно решение – бел.ред) във основа на това, че всички приходи и разходи се събират от НЕК. По този начин НЕК винаги е била отговорна да предложи размера на добавките, а ДКЕВР - отговорна за осигуряване на приходи в достатъчен размер.

 От 2012 г. насам ЕВН са изпратили над 105 писма до институциите във връзка с проблемите, като 52 от тях са били до ДКЕВР, други – до НЕК, БЕХ, финансовото министерство, Народното събрание, но отговор не е получен, казаха още от ЕВН.

Представителите на трите ЕРП-та заявиха, че отнемането на лицензите им би имало непредвидими последици и няма да допринесе за покриване на дефицитите, а ще внесе още по-голямо напрежение.   

На заседанието присъстваха и представители на НЕК, които повториха исканията на компанията – да се спре прихващането на допълнителни плащания от страна на ЕРП-тата.

Европа ни скастри: Незаконно е да взимате лиценза на ЕРП-тата

Европейската комисия е отправила предупреждение към България, че отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества би било не...

ДКЕВР откри процедурата по лишаването на крайните снабдители от лицензия на 19 март, след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв. Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на регулатора. От нея на ЕВН се падат 216,5 млн. лв., на Енерго Про - 67,4 млн. лв., а на ЧЕЗ – 63,7 млн. лв. ЕРП-тата обаче не се справиха нито с първия, нито с втория им срок за изчистване на задълженията им.

Миналата седмица пък стана ясно, че спорът е стигнал и до Брюксел, след като еврокомисарят Гюнтер Йотингер изпрати писмо до България, в което заявява, че отнемането на лицензите на ЕРП-тата би било неправомерно.

В писмо до медиите Българската фотоволтаична асоциация пък информира, че нейни представители не са били допуснати до заседанието. На него имаше експерти от Министерство на икономиката и енергетика, които обаче не взеха отношение по конфликта.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com