Няма решение за лицензите на ЕРП-тата, ДКЕВР ще решава чак на 28 април

21407
Няма решение за лицензите на ЕРП-тата, ДКЕВР ще решава чак на 28 април
Снимка: БГНЕС

Лицензите на ЕРП-тата няма да бъдат взети днес, ако изобщо бъдат взети. Причината е, че от НЕК са представили нови доказателства относно взаимоотношенията си с ЧЕЗ. Това се е случило преди два дни, а на дружествата им трябва време да ги разгледат и да излязат с позиция или контрадоказателства. Затова от комисията ще решават за лицензите на електроразпределителните дружества чак на 28 април, заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев, предаде репортер на Actualno.com.

На днешното заседание на ДКЕВР участват посланиците на Испания Австрия, Чехия. Посолствата на Франция, Германия и Италия също са излъчили свои представители.

ЧЕЗ не иска поскъпване на тока, а по-голям дял на приходи от системата

След като вчера стана ясно, че има предложения за сериозно поскъпване на тока от страна на ЕРП-тата, днес от ЧЕЗ обявиха, че всъщност н...

Казусът с ЕРП-тата достигна до нови, европейски висоти след като в петък, 4 април, стана ясно, че европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер е изпратил специално писмо до икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев. В него Йотингер пита Стойнев какво прави държавата с електроразпределителните дружества и защо се меси в търговски спор, който би трябвало да се решава от съда. Стойнев беше поканен от ЕК на среща, като датата и часът тепърва се уточняват.

Още същия ден лидерът на БСП Сергей Станишев смело обяви, че ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про изнасят по 3 млрд. лева годишно от България. На ден ЧЕЗ изнасят по 4800 лева чрез компанията-майка, а ЕВН – 1700 евро, твърди социалистическият лидер, позовавайки се на одит на ДКЕВР от 2010 година.

Тези думи не останаха без коментар и то от експерт – финансистът Владимир Каролев. 4800 лева на ден по 365 дни прави 1,752 млн. лева. За ЕВН сумата е 620 500 евро. Къде са тогава тези 3 млрд., пита Карлоев. И добавя – годишният отчет на ЧЕЗ Електро България показва 1 167 661 000 лева приходи, а разходите са 1 140 481 000 лева. Това означава 27,18 млн. лева. А относно това дали отчетът е верен – след като ДКЕВР няма заведена процедура, с която да се оспорва, че е такъв, значи няма причина да се съмняваме в истинността му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика