ДКЕВР окончателно одобри спорното поевтиняване на тока

48941
ДКЕВР окончателно одобри спорното поевтиняване на тока
Снимка: Getty Images / Guliver

На закрито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) окончателно реши цените на тока да бъдат намалени от 1 януари. Това става ясно от информация на електронния сайт на регулатора.

С около 1% пада цената за битови потребители за дневната тарифа, а около 10 на сто е намалението за нощната тарифа. За бизнеса понижението на крайната цена на тока ще е около 1,5%.

ДКЕВР решава дали ще има по-евтин ток от Нова година

На закрито заседание днес, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще решава дали да намали цената на тока от 1-ви януари,...

Енергоразпределителните дружества реагираха остро на очакваното поевтиняване и заявиха, че ще обжалват в съда решението на регулатора.

Според министъра на икономиката Драгомир Стойнев поевтиняването на електричеството ще помогне на хората да се отопляват нощно време, освен това е изключително добра мярка за малкия и среден бизнес.

Доставчиците на ток обаче негодуваха, че поевтиняването е на техен гръб. Така щели да бъдат принудени през нощта да работят на загуба. Трите ЕРП-та предупредиха, че ще трябва да ограничат драстично инвестициите си за обновяване на мрежата в страната.

Междувременно редица експерти изразиха мнение, че сегашното поевтиняване на електроенергията е популистка мярка, която всъщност в бъдеще ще доведе до повишаване на цените.

Борисов: Поевтиняването на тока няма да се усети в сметките

Намалението на цената на тока с 1% е в статистическата грешка на изчисленията. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод решени...

„Намаляването на цената на тока – и през лятото, и от началото на следващата година, е извън пределите на възможностите на енергетиката. Така до две години ще започне да се увеличава рязко, докато достигне пазарната си стойност – с 30% по-висока, отколкото е сега”, заявиха днес енергийният експерт и председател на Българския енергиен форум Иван Хиновски и представителят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова.

Двамата експерти бяха единодушни, че българската енергетика не се управлява експертно и се цели декапитализация на предприятия по цялата верига – производители, пренос, доставчици. „Общественият доставчик – Националната електрическа компания (НЕК), има дълг от 2,7 млрд. лв., който тежи като воденичен камък”, коментира Иван Хиновски.

Това е трето намаление на цената на електричеството през тази година, като предишните две бяха взети през март и през август. И трите решения се вземат при различни председатели на енергийния регулатор.

Цялото решение на ДКЕВР можете да видите тук.

Борисов: Поевтиняването на тока няма да се усети в сметките

Намалението на цената на тока с 1% е в статистическата грешка на изчисленията. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод решени...



Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика