Експерти: Поевтиняването на тока сега е увеличение в бъдеще - бомба със закъснител

24802
Експерти: Поевтиняването на тока сега е увеличение в бъдеще - бомба със закъснител
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Намаляването на цената на тока – и през лятото, и от началото на следващата година, е извън пределите на възможностите на енергетиката. Така до две години ще започне да се увеличава рязко, докато достигне пазарната си стойност – с 30% по-висока, отколкото е сега.

За това предупредиха енергийният експерт и председател на Българския енергиен форум Иван Хиновски и представителят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Обществено обсъждане за намалението на тока

Днес започва обществено обсъждане на предлаганите мерки за намаление на цените на тока от 1 януари догодина, предаде bTV. Държавната...

„С намаляването на цената се залага бомба със закъснител – поевтиняването на тока сега е увеличение в бъдеще”, предупреди Русинова.

Двамата експерти бяха единодушни, че българската енергетика не се управлява експертно и се цели декапитализация на предприятия по цялата верига – производители, пренос, доставчици. „Общественият доставчик – Националната електрическа компания (НЕК), има дълг от 2,7 млрд. лв., който тежи като воденичен камък”, коментира Иван Хиновски.

Той е категоричен, че понижаването на цената на тока не отговаря на обективните условия. „Върху една средностатистическа сметка от 50 лв. вие ще спестите 50-80 стотинки”, подчерта той.

Меглена Русинова обвини политиците в популизъм заради фактическата стойност на намалението от 80 стотинки. „То всъщност води до катастрофа в енергетиката и декапитализиране на сектора”, подчерта тя.

Кражба остави столичани без ток преди Бъдни вечер

Кражба на трансформаторно масло от работещи трансформатори остави клиенти на ЧЕЗ без ток в столичния квартал „Горна Баня“, ...

Според представителя на Българската фотоволтаична асоциация се готви декапитализация на НЕК, както и на производителите на зелена енергия чрез новата 20-процентна такса върху печалбата им, за да може цялата система да бъде доведена до банкрут.

Меглена Русинова изтъкна, че през 2012 г. делът на произведения от фотоволтаични централи ток в енергийния микс е 1,8%. „Не е сериозно и не е достоверно да се твърди, че това производство се отразява на сметките. Това е една мъгла, която прикрива другите неясни схеми за финансиране в българската енергетика - корупция, конфликт на интереси, липса на прозрачност при обществените поръчки, крос-субсидирането на Топлофикациите – всички тези неефективности, които ние плащаме. Има неясна политика, направо хаос в действията на институциите”, критикува Русинова.

По думите й, особено вредно за развитието на енергетиката е влиянието на „старите” лобита, които представителката на Българската фотоволтаична асоциация илюстрира с проекта АЕЦ „Белене”. „Кой е най-скъпият проект в България? В Белене има 0 мощност, а българските граждани са платили за централата 2 млрд. лв. На този фон Германия изнася за Франция по-евтина електроенергия от слънчева централа”, изтъкна Меглена Русинова.

Иван Хиновски също изтъкна, че енергетиката е секторът с най-сериозни икономически интереси, защото в този отрасъл са най-големите обществени поръчки.

ЧЕЗ спря тока на ромската махала в Самоков, ромите скочиха на протест

Ромската махала в Самоков скочи на протест, след като от ЧЕЗ спряха тока заради неплатени сметки - 37 хил. лева за два месеца, предаде ...

В същото време експертът предупреди, че НЕК е във фактически фалит. „Това означава, че ако кредиторите предявят някакъв иск, НЕК трябва да стане тяхна собственост – в един момент дългът ще стане дължим от бюджета и да го плащат българските граждани”, обясни експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика