ДКЕВР: Компенсираме 1 млрд. лв. задължения на НЕК, но токът няма да поскъпне рязко

39626
ДКЕВР: Компенсираме 1 млрд. лв. задължения на НЕК, но токът няма да поскъпне рязко
Снимка: БГНЕС

Ще започнем поетапно да компенсираме задълженията на Националната електрическа компания, но това няма да доведе до резки увеличения в цената на тока. Това заяви председателят на Държавната комсия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев (на снимката) на пресконференция днес. Той обаче не уточни какво точно разбира под термина „резки увеличения”.

Натрупаните задължения на НЕК за периода 2010-2014 г. се равняват на 2,9 млрд. лв., показват данните на ДКЕВР. 1,5 млрд. лв. от тях са свързани с дейността по обществена доставка на електрическа енергия. От тях най-много са тези за покупка на енергия от ВЕИ – 720 млн. лв. Тези по дългосрочните договори с американските централи („AES Марица Изток 1” и „Контур Глобал Марица Изток 3”) са 382 млн.лв., а свързаните с експлоатацията на ПАВЕЦ „Чаира” – 392 млн.лв.  Отделно НЕК има инвестиционни разходи в размер на 1,4 млрд. лв. Те са натрупани основно заради проектите „Цанков камък” и АЕЦ „Белене”. Няма обаче да бъдат компенсирани, тъй като не са свързани с лицензионната дейност на дружеството.

ДКЕВР потърси ЕК по договорите с американските ТЕЦ-ове и заради ВЕИ

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от т.нар. американски централи - ТЕЦ "AES – 3C Марица Изток 1" и ТЕЦ "Конт...

Всъщност от въпросните 1,5 млрд. лв. близо 500 млн. лв. са включени в сметките на потребителите. Останалият 1 млрд. лв. ще трябва да бъде компенсиран на НЕК като това ще се случи чрез промени в цените на тока. Такива е възможно да има от 1 октомври тази година, когато ДКЕВР ще започне поетапно да признава разходите. Регулаторът обаче твърди, че няма да има голямо и рязко поскъпване на тока, като за това ще „спомогне” решението НЕК да купува с 50% по-малко „зелена” електроенергия.

Боян Боев каза още, че се обмисля вариантът цената на тока да бъде актуализирана на всеки три месеца, а не веднъж годишно както е сега. По повод двете жалби, подадени от ДКЕВР към Европейската комисия във връзка с дългосрочните договори с американски централи, от регулатора заявиха, че очакват отговор до две седмици.

ВЕИ секторът: ДКЕВР ще дестабилизира и енергийната, и финансовата система

Данните на регулатора по отношение на възобновяемите източници са манипулация, не отговарят на точна статистика от сектора. Подадената жалба до Европейската комисия е смехотворна и представлява действие за това регулатора да не изпълни дейността си да определи такава цена на тока, която да отговаря на нейната себестойност. Практически днес ДКЕВР призна, че ще определи за следващия ценови период цена под себестойност. Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова, която също бе на пресконференцията.

Бизнесът заплаши да не плаща за ток

Проблемите в сектор "Енергетика" нямат край. Поредният - едрият бизнес въстана срещу намерението на ДКЕВР да се увеличи с 2.29 лв. за м...

По думите ѝ мерките, които предлага регулатора, не са съгласувани с ВЕИ сектора. Русенова предупреди, че намаляването с 50% на купуването на „зелена” енергия ще превърне 4,4 млрд. лв. кредити на производители на такава енергия в лоши кредити и по този начин ще бъде дестабилизирана банковата система.

В момента по данни на БФА задълженията на НЕК към производители на „зелена” енергия са около 100 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика