ДКЕВР потърси ЕК по договорите с американските ТЕЦ-ове и заради ВЕИ

35624
ДКЕВР потърси ЕК по договорите с американските ТЕЦ-ове и заради ВЕИ
Снимка: БГНЕС

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от т.нар. американски централи - ТЕЦ "AES – 3C Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", ще бъдат гледани от Европейската комисия. Причината – днес, на специален брифинг, председателят на ДКЕВР Боян Боев съобщи, че самата ДКЕВР е изпратила жалби до Брюксел заради договорите.

От ДКЕВР искат ЕК да се заеме с анализ на ситуацията, тъй като, поне досега, все още няма никаква информация да е започнало предоговаряне на контрактите. Боян Боев заяви, че е поискал ЕК да спре действието на договорите и ТЕЦ-овете да не работят на регулирания пазар, докато не се изясни ситуацията с предоговарянето, както и дали сегашните договори на американските централи не представляват нерегламентирана държавна помощ, информира Investor.bg. Боев добави, че ако ЕК не се съобрази с искането на ДКЕВР, то Комисията за енергийно и водно регулиране ще започне да преразглежда цената на тока, на която НЕК продава, на всеки три месеца, а не на една година, както е досега.

Бизнесът заплаши да не плаща за ток

Проблемите в сектор "Енергетика" нямат край. Поредният - едрият бизнес въстана срещу намерението на ДКЕВР да се увеличи с 2.29 лв. за м...

Припомняме, че на 27 май от ДКЕВР поискаха от Националната електрическа компания да влезе в преговори с ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ с цел да намали цената на изкупуваната енергия съответно с 30% и 20%, както и да договори част от мощностите на тези две централи да излязат на свободния пазар.

Боян Боев уточни и че ДКЕВР е пратила жалба до ЕК заради зелената енергия. Според Боев България преизпълнява ангажиментите си по Европа 20/20/20 и цената на зеления ток вече не отговаря на намаляващите инвестиционни разходи в сектора.

Цената на газа

На днешното заседание по отношение на цената на природния газ за периода юли-септември беше взето решение ДКЕВР да съобщи новата цена до 30 юни. От „Булгаргаз” искат задържане на цената на сегашното равнище – според дружеството, ако тя се намали, то компанията ще продава газ под себестойност и няма да може да нагнети хранилището в Чирен за зимата. Нагнетяването при намалена с 2,5% цена спрямо сегашната ще е с 60 – 90 млн. кубични метра по-малко, предупреди „Булгаргаз”.

БФА може да сезира ЕК заради преференциалните цени за зелена енергия

Ще сезираме ЕК и всички компетентни институции, които следят за спазването на европейското и българското законодателство, ако ДКЕВР п...

В момента цената на 1000 кубични метра газ е 612,80 лева, колкото иска да остане и „Булгаргаз”. ДКЕВР предлага поевтиняване с около 2,5% т.е. до 598,69 лева за 1000 кубични метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика