Български доставчици и подконтрактори влизат в градежа на VII блок на "Козлодуй"

36610
Български доставчици и подконтрактори влизат в градежа на VII блок на "Козлодуй"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В развитието на проекта за доизграждане на АЕЦ "Козлодуй" ще участват български подконтрактори, но все още не се знае какъв процент ще бъдат те. Това стана ясно днес на представяне на американската компания Westinghouse, която ще изгражда VII блок на атомната централа у нас.

За градежа на реактора ще бъдат ангажирани само български доставчици. Очаква се около 2000 души да бъдат заети в строителството, а между 300 и 500 да се грижат за поддръжката на съоръжението. След завършването на проекта обаче ще се отворят стотици работни места. Предвижда се строежът да започне през 2016 г.

ДКЕВР отново атакува фотоволтаиците, твърдят от БФА

На открито заседание вчера ДКЕВР заяви, че ще приеме нова такса от 2.45 лв. на мегават час само за производителите на електроенергия от...

Макар мнозина експерти да изразиха съмнения относно качеството на технологията, използвана от избраната за строител на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” американска компания Westinghouse, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) явно не споделя тези мнения. „Технологията на Westinghouse е сигурна и надеждна. Това е технологията, която е нужна на България, за да произвежда евтина електроенергия чрез един евтин проект”, заяви комисар Еленко Божков от ДКЕВР, цитиран от БГНЕС.

Според Божков това е проект, който си заслужава разходите. "Разчитаме и вярваме в добрата цена на проекта за седми блок и в добрата цена на електроенергията, която той ще произвежда", добави той.

Очаква се проектът да бъде финансиран от американската Ексимбанк съвместно с още една японска банка.

„Изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" от Westinghouse е проект, който ще трансформира България’, заяви посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс.

Абонатите на „Топлофикация” вече ще дължат лихви само след забавено плащане на изравнителна сметка

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие нови общи условия за „Топлофикация” – София. Така або...

Посланик Рийс е категорична, че проектът за нов ядрен блок ще бъде ползотворен не само за бизнеса в България, но и ще обогати българо-американското сътрудничество. Тя припомни, че през април 2013 г. е направено проучване, което е показало, че реакторите АР1000 са пригодни за площадката в АЕЦ "Козлодуй".

Според посланика реализация на технология на Westinghouse ще даде на България енергийна сигурност и енергийно разнообразие, а доизграждането на АЕЦ „Козлодуй” ще раздвижи трудовия пазар и икономиката като цяло. Марси Рийс подчерта още, че реакторите на американската компания отговарят на всички условия за безопасност.

В края на миналата година, след посещение на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ, стана ясно, че България се е спряла на реакторите АР1000 на американската компания Westinghouse за построяването на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Кабинетът получи обаче критики за това, че компанията бе избрана без предварителни дебати за нейните технологии и без обсъждане на други кандидати.

 

Абонатите на „Топлофикация” вече ще дължат лихви само след забавено плащане на изравнителна сметка

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие нови общи условия за „Топлофикация” – София. Така або...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика