България през 2013 година: Сделката за ПОК "Доверие"

57976
България през 2013 година: Сделката за ПОК "Доверие"
Снимка: БГНЕС

Може ли ПОК „Доверие” да се превърне в опасност за цялата ни пенсионна система? Това също бе сред най-задаваните въпроси през 2013 година. А причината бе скандалът около смяната на собствениците на фонда, който управлява пенсиите на над 1 милион българи.

В средатата на лятото ръководството на „Доверие” подаде оставка. Мотивът беше липсата на прозрачност около продажбата на мажоритарния дял на дружеството. "Няколко месеца след публичното оповестяване на намеренията за продажба на дела на мажоритарния собственик и въпреки дългия период от време все още няма публична информация", каза тогава бившият вече председател на УС на „Доверие” Даниела Петкова. Тя бе категорична, че това е в противоречие с ценностите и откритостта, която ръководството на дружеството изповядва.

Банката, на която разчита купувачът на „Доверие”, е загубила лиценза си

Руският трезор „Инвестбанк”, който стои зад компанията-купувач на най-големия пенсионен фонд у нас – „Доверие&...

Според данните 93% от „Доверие” се държи от австрийската компания Vienna Insurance group (VIG). Спекулираше се обаче по въпроса кой е купувачът. В последствие стана ясно, че това е офшорната компания United Capital. А слуховете сочеха, че компанията обслужва интереса на Цветан Василев - силният човек в Корпоративна търговска банка. Това обаче си остана недоказуемо.

Събитията придобиха криминален оттенък, когато в средата на лятото бе разбита престъпна група, наета, за да счупи краката и да открадне автомобилите на двама мъже, свързани със сделката за ПОК „Доверие”. Единият от набелязаните бе бившият шеф на „Информационно обслужване” АД. Малко по-късно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че поръчителят на деянието, което беше предотвратено от силите на реда, е известен на полицията. И толкова - нито име, нито някакво развитие по въпроса.

Събитията около пенсионния фонд обаче продължиха. В свое официално писмо Комисията за финансов надзор (КФН) заяви, че източване на ПОК „Доверие” е имало. Съобщението реално даде потвърждение на журналистическо разследване, в което се посочи, че през последните три години Иво Прокопиев е използвал фонда за подпомагане на бизнеса си. Самият Прокопиев обаче отхвърли обвинението. Той каза, че има тенденциозност при вземанията на решения от КФН, касаещи негови компании, както и че в своя публикация на агенция БГНЕС внушава неверни неща. Прокопиев каза, че кампанията е водена от Мавродиев, тъй като в "Дневник" беше публикувано разследване, в което се описва как подписа на председателя на КФН се появява под документи, свързани със случая на кокаиновия крал Евелин Банев - Брендо. На тези и други изказвания Комисията за финансов надзор отговори с писмо, в което нейният председател Стоян Мавродиев заплаши да съди Прокопиев за клевета.

С минаване на времето мъглата около сделката за ПОК „Доверие” не се вдигаше. От Комисията за финансов надзор коментираха, че при тях не е постъпвало официално искане за придобиване на дялове от фонда, но на сайта на Vienna Insurance Group, който притежава контролния пакет акции, стои съобщението за интерес за сделка от страна на базираното във Великобритания дружество United Capital. Все още обаче нямаше новини за евентуалната покупка.

Медийната кампания срещу мен е заради КТБ, твърди Иво Прокопиев

Олигархията е тогава когато икономическото си влияние за политически интереси, но всъщност олигархията е това, което прави един малък п...

Тогава стана ясно също, че престъпната група, подготвяла нападението над лицата, свързани със сделката, остава в ареста. Оказа се, че тя е свързана с Антон Петров – Хамстера.

По въпроса за връзката на Иво Прокопиев с ПОК „Доверие” се изказа и вече бившият председател на фонда Даниела Петкова. „Пълна лъжа е, че Пенсионен фонд „Доверие” е бил източван от фирми на Иво Прокопиев. Тези твърдения, тази кампания се появи в някои медии, но цифрите са категорични, а ние сме ги оповестили публично”, каза тя. По думите й Комисията за финансов надзор и нейният председател Стоян Мавродиев се държат некоректно по случая.

В края на месец август сделката придоби малко по-ясни очертания, когато United Capital официално купи ПОК „Доверие”. За да се осигури последователност на дейностите в „Доверие”, досегашният изпълнителен директор Даниела Петкова ще запази поста си, уточниха тогава от компанията.

Самата Петкова обаче отрече това да е истина. „Срокът за приемане на оставката ми и тази на екипа ми вече е изтекъл, а по закон никой не може да задължи подалите оставка хора да останат на работа. Единствено джентълменско споразумение с Vienna Insurance Group ни кара все още да работим, за да осигурим приемственост”, коментира тя.

Банката, на която разчита купувачът на „Доверие”, е загубила лиценза си

Руският трезор „Инвестбанк”, който стои зад компанията-купувач на най-големия пенсионен фонд у нас – „Доверие&...

Последното развитие около казуса с фонда бе малко изненадващо – руската банка „Инвестбанк”, която стои зад компанията-купувач United Capital, изгуби лиценза си. Оказа се, че в последните няколко дни „Инвестбанк” е изпитвала затруднения да изпълни задълженията си към клиентите, включително към вложителите, тъй като не е разполагала с достатъчен финансов поток. От „Доверие” отказаха да коментират, но заявиха, че на практика всичко зависи от настоящите австрийски собственици. Как ще се развият събитията оттук нататък, предстои да разберем догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика