Даниела Петкова: Не съм се съгласявала да работя за новите собственици на ПОК Доверие

19793
Даниела Петкова: Не съм се съгласявала да работя за новите собственици на ПОК Доверие

Неяснотата около ПОК „Доверие” все още не е напълно разбулена, въпреки официалното съобщение, че британската компания United Capital е финализирала преговорите за закупуване на най-големия частен пенсионен фонд в България.

Късно снощи беше обявено, че британците са се договорили с Vienna Insurance Group (VIG) за придобиване на 92,58% от „Доверие”. От United Capital обявиха, че досегашният председател на „Доверие” Даниела Петкова ще запази поста си, както и членовете на досегашния мениджмънт.

Лъжа е, че ПОК „Доверие” е източван от Прокопиев, казва бившият председател на фонда

Пълна лъжа е, че Пенсионен фонд „Доверие” е бил източван от фирми на Иво Прокопиев. Тези твърдения, тази кампания се появи ...

В официално съобщение до медиите днес обаче Петкова категорично отрича да е давала съгласието си да продължи работа в ПОК „Доверие”. Самата Петкова припомня, че срокът за приемане на оставката ѝ и тази на екипа ѝ вече е изтекъл, а по закон никой не може да задължи подалите оставка хора да останат на работа. Единствено джентълменско споразумение с Vienna Insurance Group ни кара все още да работим, за да осигурим приемственост, каза Петкова.

След като вчера сделката беше обявена, беше съобщено и кой ще представлява новите собственици на „Доверие”. Името на физическото лице е Магомед Аликханов, а британската компания го представя като „международно известен специалист с изключителен опит в застраховането и управлението на пенсионните активи”.  В професионалната му биография в LinkedIN като компании, в които е трупал опит, са упоменати Zurich Financial Services и Renova Group. Renova Group е собственост на руския олигарх Виктор Векселберг, който след покупката на неговия дял в ТНК-ВР от държавната "Роснефт" се счита за най-богатия руснак, като състоянието му се изчислява на 18 млрд. долара от Bloomberg.

Отделно до приключването на сделката с VIG в United Capital ще влезе нов акционер. Това е придобитата наскоро от основния акционер Сергей Мастюгин Lighthouse Capital, описана като водеща застрахователна група в Централна и Източна Европа. Проверка на „Капитал” обаче относно Lighthouse Capital показва, че най-близкият субект, който се появява като име, е компания, регистрирана на Каймановите острови.  Тя обаче се занимава с бутикова дейност.

Когато се появи информацията за интереса на United Capital към ПОК „Доверие”, „Ройтерс” съобщи, че британската компания има в сметките си деклариран капитал от 17 паунда. United Capital няма уебсайт, а компанията е регистрирана на Британските Вирджински острови – т.е. офшорка.

Парите за пенсии свършват, казва НОИ

Проблемът с наличността на средства за изплащане на пенсии не се отнася само до бъдещето - той е напълно актуален и в момента, сочи нов...

Споразумението между United Capital и Vienna Insurance Group за акциите на ПОК Доверие тепърва трябва да бъде одобрено от Комисията за финансова надзор (КФН).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика