Теменужка Петкова: Ще има предоговаряне с американските централи

23961
Теменужка Петкова: Ще има предоговаряне с американските централи
Снимка: БГНЕС

Сформирани са работни групи между представители на енергийното министерство, НЕК, БЕХ и двете американски централи. Обединихме се около това, че е неизбежно предоговарянето на дългосрочните договори с тях. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика. И добави - опитваме да убедим "Контур Глобал Марица Изток 3" и "Ей И Ес 3С Марица Изток 1", че задълженията на НЕК към тях трябва да бъдат просрочени. Задълженията са около 700 млн. лева.

Проблемът с двете централи при тези цени е много сериозен. Отделно има решение на ДКЕВР, което което казва, че трябва да се водят преговори с цел редукция на цените. "В момента правим анализ на всички факти и обстоятелства, с които разполагаме и които представителите на ТЕЦ "Марица" I и III представят пред нас", каза Петкова.

Вариант за тока от американските централи - по-ниска цена за по-дълъг договор

Буквално минути преди ДКЕВР официално да поиска преговори с американските централи "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES ТЕЦ Марица Изто...

Търсят се допирни точки и съгласие по темата за намаляване на цените, като според министъра "преговорите са доста интензивни". Сега контролни органи на държавна финансова инспекция извършват проверка на двете централи по отношение на това дали те спазват Закона за обществените поръчки, защото това е свързано с цената, на която НЕК изкупува от тях, информира БГНЕС.

"Надявам се до месец да се финализират проверките, за да се види дали това са реалните цени. Амбициозната цел на министерството е до края на март или началото на април да има резултат от преговорите", каза Петкова.

Припомняме, че през миналата година, по времето на Орешарски, ДКЕВР писа до ЕК заради изкупната цена на тока от американските централи. Това стана, след като Комисията тръгна да преговаря с централите и не постигна видим резултат за по-ниска цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика