Овчаров: Справедливо е Борисов да поеме негативите за "Южен поток"

19184
Овчаров: Справедливо е Борисов да поеме негативите за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Този, който забърка кашата с "Южен поток", ще трябва да поеме негативите от неговото прекратяване - това е справедливо. Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров по повод спирането на работата по газопровода, визирайки премиера Бойко Борисов.

Според Овчаров България се е показала като държава, която не защитава националния си интерес. Той смята, че решението за газопровода е окончателно. С мотива, че няма нужния капацитет, бившият шеф на МИЕТ не коментира дали всъщност Москва не се отказа от проекта заради обезценяването на рублата.

Познати политически лица редят жалейки за Русия заради "Южен поток"

Ако оценяваме от професионална гледна точка решението на Русия да се оттегли от „Южен поток”, то е закономерно. Русия не мо...

"Правителството на ГЕРБ ще остане в историята с това, че провали 4 стратегически важни енергийни проекта – Бургас-Александропулис, АЕЦ Белене, „Набуко” и „Южен поток”, подчерта Овчаров пред БТВ, като направи паралел с правителството на Иван Костов, което било запомнено с неудачите около приватизацията.

По думите му именно по време на първия кабинет на Бойко Борисов, „Южен поток” е утроил цената си и е станало неясно какво ще минава по тръбата, какви ще са транзитните такси и кога ще се изплати. В същото време, в проекта са били вкарани няколко приятелски за тогавашната власт фирми.

След това, по времето на Пламен Орешарски, към тях се присъединила една, която пък била близка до „политико-експертното правителство” (Овчаров категорично отказа да говори с имена), а парите за разпределяне станали 2 млрд. евро след като общата цена стигнала 4 млрд. Бившият енергетик №1 призна, че ЕК е предявила „абсолютно логична претенция” за непрозрачността на търговете.

Бившият енергиен министър каза още, че страната ни е обявила отказа си от „Южен поток” часове след идването на трима американски сенатори у нас, а само няколко месеца по-рано „премиерът и неговия министър ходиха да заваряват тръби насред нищото”, за да заблудят обществото, че се работи по проекта.

Овчаров с остра атака срещу министъра на енергетиката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е назначена заради прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви бившият ...

„Стойнев и Орешарски разглеждаха проекта като чисто финансов, като проект, при който едни пари трябва да се разпределят между едни фирми”, посочи Румен Овчаров. Според него проектът е политически и е трябвало България привлече на своя страна Италия, Унгария и Австрия срещу двойните стандарти, които ЕК прилага, когато позволява на „Северен поток” и ТАП да нарушават разпоредбите й.

Овчаров предупреди, че новият договор на Русия с Турция може да означава спиране на газовия транзит към южната ни съседка, макар по договор страната ни да трябва да получава транзитни такси даже и инфраструктурата на нейна територия да не се използва.

Бившият министър посочи още, че до Турция трябва да се положат само 300 километра тръби под водата, докато до българския бряг са 900 км., а именно това е най-скъпата част от газопроводите и така заобикалянето на България всъщност може да се окаже по-евтино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика