Трудно ще реализираме "Южен поток"

33480
Трудно ще реализираме "Южен поток"
Снимка: Gettyimages

Загубите от спирането на „Южен поток” ще са големи. Това каза пред журналисти след извънредна пресконференция в Министерския съвет по повод отказа на Русия да реализира проекта министърът на икономиката Божидар Лукарски.

„Надяваме се и държим наистина проектът да се изпълни и да не се стигне до спирането му”, заяви Лукарски. Според него ако проектът не се реализира, ще загубим най-вече в секторните инфраструктурни инвестиции в България.

Миков моли Борисов да спасява "Южен поток", БСП забрави за мътните договорки по проекта

Премиерът Бойко Борисов и кабинетът да вземат спешни действия, за да бъде реализиран "Южен поток". Ние, като опозиция, ще подкрепим вс...

В програмната декларация на правителството ясно е посочено, че строителството на „Южен поток” ще продължи, но само при спазване на европейското законодателството. Това каза от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде агенция "Фокус".

„Реализацията на проекта е важна от две гледни точки – от една страна във връзка с осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ и от друга – този проект ще осигури безспорно едно икономическо съживяване на страната с осигуряването на работни места”, заяви Петкова.

В момента има стартирала наказателна процедура срещу България във връзка с реализацията на този проект. Това прави невъзможно правителството да предприеме каквито и да било действия оттук нататък по стартирането и изпълнението на проекта, беше отчетено по време на пресконференция.

„На 13 юни 2014 в парламента е имало изслушване на Пламен Орешарски, в което потвърждава, че са спрени действията по „Южен поток”. На 25 юни МС приема протоколно решение, че действията за проекта трябва да бъдат преустановени. На финала на 31 юли 2014 Орешарски напомня, че трябва да бъдат преустановени всички действия, свързани с реализацията на проекта”, коментира Петкова.

ЕК: Няма основание България да бъде компенсирана за "Южен поток"

Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток". Това заяви на преско...

Не е коректно да се говори за получаване на транзитни такси от България в размер на 400 милиона евро годишно, тъй като тя ще трябва първо да изплати своя дял от строителството на газопровода. Това каза от своя страна вицепремиерът Дончев. Той посочи, че според договореностите страната ни има сериозен дял в общата сума на проекта, която се е увеличила няколкократно през последните години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика