Мартин Димитров: Има ли сключен договор за строеж на "Южен поток" с огромни неустойки?

23830
Мартин Димитров: Има ли сключен договор за строеж на "Южен поток" с огромни неустойки?
Снимка: БГНЕС

Пламен Орешарски съществува заради „Южен поток”. Тази теза застъпи бившият председател на СДС и едно от лицата на Реформаторския блок Мартин Димитров.

БСП и ДПС се бяха сдружили заради това, но се оказа, че няма да успеят да измамят Европейския съюз и българските гражданил, убеден е той.

ЕК одобри решението ни за "Южен поток", Русия отказва да коментира

Европейската комисия определя като позитивна стъпка решението на българския премиер Пламен Орешарски за спиране строителството на &bdqu...

Да не се окаже обаче, че лявата ръка не знае какво прави дясната. Орешарски спира проекта, а икономическият министър казва, че „Южен поток” е необратим. Да не се окаже, че вече сме взели заеми заради проекта, има ли подписан договор за изпълнение със „Стройтрансгаз” и какви са неустойките за неизпълнение, попита Мартин Димитров в предаването в "Лице в лице". Очаквам, че се прави същото, както с „Белене” – подписват, нещата са необратими и утре като дойде ново правителство, то да няма ход  - да е изправено пред сключен договор с тежки неустойки, добави той. Не може премиерът да не знае има ли или няма договор – Реформаторският блок ще иска по Закона за достъп до обществена информация има ли контракт за строеж на българска територия на „Южен поток”, сигурен е Димитров.

Орешарски разбра, че ще е изкупителна жертва заради грубите нарушения по проекта – българската отсечка е за 7 млрд. лева, а се избра проектна компания без никаква обществена поръчка, с псевдо конкурс за 5-10 дни около Коледа. Затова той даде назад след посещението на тримата американски сенатори, смята Димитров.

Убеден съм, че в следващите години ще има разкрития на находища на конвенционален газ в Черно море. А „Южен поток” се готви така, че да е руски монопол – само руски газ да тече по тръбата. Така ние няма да можем да се включим, когато находищата в шелфа на Черно море започнат да се експлоатират, каза бившият лидер на СДС.

Напълно недопустимо е американски сенатори да идват и да се обръщат нещата, но ние просто сме пробити. Ако бяхме решили въпроса, когато Реформаторският блок сигнализира, всичко щеше да е наред. Вместо това ЕК отвори наказателна процедура, а заради нарушенията с обществената поръчка могат да ни спрат всички европейски фондове. 10 млрд. евро щяха да ни спрат за следващия програмен период (2014 – 2020 година). „Южен поток” е проект от частен интерес, не от обществен интерес на България, подчерта Димитров.

Вучич: Сърбия все още не е решила за спирането на "Южен поток"

По отношение на строителството на "Южен поток" при нас всичко върви по план. Това каза сръбският министър-председател Александър Вучи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика