Орешарски: Докато не се изясним с ЕК, спираме "Южен поток"

33887
Орешарски: Докато не се изясним с ЕК, спираме "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток" докато текат консултациите с Европейската комисия. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън, предаде БГНЕС.

Обсъдихме проекта "Южен поток" и запитването от страна Европейската комисия относно процедурите по избор на изпълнители, призна Орешарски. Пред сенаторите Маккейн, Мърфи и Джонсън той е подчертал, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним заедно с ЕК неговото изпълнение по-нататък.

Първанов: Брюксел да не мери с двоен аршин, опорочихме процедурата за "Южен поток"

Ние от АБВ смятаме, че натискът на Брюксел и опитът с политически и геополитически и геосратегически аргументи да се спре реализацият...

В петък, 6 юни, американският посланик в България Марси Рийс директно заяви, че САЩ ще налага санкции заради участието на Генадий Тимченко в изграждането на българската отсечка на газопровода.

Има запитваме от страна на Европейската комисия и ние сме спрели по-нататъшната работа по проекта по повод това запитване, като в зависимост от консултациите с Брюксел ще бъде взето решение, посочи Орешарски.

Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност, заяви в началото на изявлението пред медиите Орешарски.

В течените на срещата е обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като пред американските сенатори българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Обсъдена е украинската криза, а Орешарски е подчертал позицията на България, която винаги е била в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и мирното решение на конфликта. Вярвам, че новият президент ще намери правилните подходи за това развитие, посочи Орешарски.

По време на срещата е станало дума и за един от най-важните елементи за България - енергийната сигурност на страната ни, която е силно зависима от един доставчик на газ. Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки, посочи Орешарски като обърна вниманието на желанието на страната ни да се реализира проекта "Шах Дениз".

В рамките на срещата Пламен Орешарски е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика