Козлодуй иска заем "за черни дни", ДФЗ пуска обществена поръчка с ясен печеливш

8302
Козлодуй иска заем "за черни дни", ДФЗ пуска обществена поръчка с ясен печеливш
Снимка: БГНЕС

Кредит-овърдрафт за 30 млн. лева – това иска АЕЦ „Козлодуй” чрез обявена вече обществена поръчка, с която търси финансова институция-заемодател.

Оказва се, че атомната ни централа има нужда от свежи оборотни пари „при възникване на временен недостиг на парични средства” за текущи плащания в рамките на тази и следващата година. Атомната централа заявява готовност да поднови поръчката т.е. да има нов овърдрафт.

Кървави пари се завъртат на гърба на спецчастите ни

Министерството на отбраната е похарчило на два пъти пари за екипировка на парашутните ни десантчици, като вторият път го е направило ум...

Интересен факт е, че като залог за овърдрафта „Козлодуй” предлага „настоящи и бъдещи” свои парични вземания от НЕК. Припомняме, че по времето на Пламен Орешарски финансовият отчет на НЕК беше крит дълго време. Вчера (28 май) енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че Националната електрическа компания (НЕК) е на печалба от 25 млн. лева за първите три месеца на тази година, но за същия период на миналата година е била на загуба – 119 млн. лева. Според разични оценки т.нар. дупка в НЕК надвишава 3 млрд. лева. А за миналата година "Козлодуй" е на печалба - 78 млн. лева.

Научете в Expert.bg какви са условията да се стане заемодател на ядрената ни централа.

Интересно изглежда и обявена от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) обществена поръчка за "Закупуване и обновяване на софтуерни лицензи „GeoMedia" - за почти 300 000 лева без ДДС. Възлагането на обществената поръчка е във връзка с необходимостта от извършване на проверки по схеми за единно плащане на площ чрез метода на контрол „дистанционно проучване“. Центровете за дистанционен контрол са позиционирани в регионални технически инспекторати София, Пловдив, Плевен и Монтана, като за всяка кампания се набавят изходни данни за проверките чрез метода „дистанционно проучване“ – сателитни изображения по избрани зони.

Поръчката обаче изглежда предопределена, защото ползваните към момента лицензи от ДФЗ са купени с открита процедура през 2006 година от "Датекс" ООД. "Видно от направено проучване продуктите на "Интеграф" т.е. лицензите "GeoMedia" се предлагат на територията на страната от две фирми: „Датекс“ ООД и „Технологика“ ЕАД, но за ДФ „Земеделие“ тези продукти се предлагат и поддържат единствено от „Датекс“ ООД", пише буквално в Приложение "Г" .

Здравният министър иска да вземе обществените поръчки за лекарствата за болниците

Здравният министър да поеме обществените поръчки за лекарства на болниците. Това предвижда проектопостановление на Министерски съвет,...

"Датекс" ООД е представила в ДФЗ писмо от "Интеграф", с което доказва "изключителното право да доставя лицензи на продуктите на "Интеграф" и поддръжка за България за проект ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол)". Това мотивира наличието на условия за прилагане на 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП, защото възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт, казват от ДФЗ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика