КЕВР не се съобрази с дружествата и потвърди предложената цена за тока

9932
КЕВР не се съобрази с дружествата и потвърди предложената цена за тока
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува на сайта си проекторешението за нови цени в сектор електроенергетика от 1 юли 2015 г. Въпреки възраженията на всички дружества по веригата, че не се компенсират достатъчно разходите им, държавният регулатор е оставил без промяна предложенията на работната група. 

Предвижда се минимално увеличение на електроенергията за крайните битови клиенти - средно с 1,99 процента, като за клиентите на "ЧЕЗ " увеличението е 1,53 процента, за клиентите на "ЕВН " - 1,22 процента, а на "Енерго-Про " - 3,64 процента.

Работодателите към КЕВР: Товарите ни за сметка на бита

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТ...

Проекторешението на комисията ще бъде разгледано на обществено обсъждане на 10 юни от 14.30 часа. Окончателното решение на регулатора трябва да бъде взето на 30 юни.

От Националната електрическа компания (НЕК) заявиха, че възразяват срещу намерението на енергийния регулатор цената на тока за крайните снабдители да бъде намалена с малко над 4%. Още повече, че в същото време цените на крайните потребители са увеличени. Това се посочва в становище на НЕК по отношение на новите цени на електроенергията, които трябва да определи Комисията за енергийно и водно регулиране от юли, предаде БНР. 

При това намаление на цената задлъжнялостта на дружеството към доставчиците на енергия ще продължи да нараства, заявяват от НЕК.

Токът за бита и фирмите на ниско напрежение трябва скочи 2 пъти, ако се изпълнят исканията на всички енергийни дружества. Това заяви на 4 юни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след като изслуша възраженията на Националната електрическа компания (НЕК) и електроразпределителните дружества.

Докладът на комисията за енергийно и водно регулиране предвижда токът да поскъпне средно с 2% за цялата страна.

Шефът на КЕВР: Ако гледаме исканията на ЕРП-тата, цената на тока ще скочи двойно

Токът за бита и фирмите на ниско напрежение трябва скочи 2 пъти, ако се изпълнят исканията на всички енергийни дружества. Това заключи...

"В един момент, когато българската енергетика е в криза, всички участници в този сектор, трябва да направят крачка назад в исканията си. Това, което чух вчера и днес от представителите на енергийните дружества в страната показва, че този призив не е бил чут", коментира Иванов по време на откритото заседание на комисията, относно доклад за утвърждаване на цените в сектор "Електроенергетика" през следващия регулаторен период.

Работодателските организации също отправиха сериозни критики срещу КЕВР.

 

 

 

Обещанието на шефа на КЕВР няма да се сбъдне - вървим към по-скъп ток

След като за последно през октомври КЕВР утвърди 10% поскъпване на тока, от 1 юли тази година идва ред на ново увеличение – с 1,9...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика