Шефът на КЕВР: Ако гледаме исканията на ЕРП-тата, цената на тока ще скочи двойно

9914
Шефът на КЕВР: Ако гледаме исканията на ЕРП-тата, цената на тока ще скочи двойно
Снимка: БГНЕС

Токът за бита и фирмите на ниско напрежение трябва скочи 2 пъти, ако се изпълнят исканията на всички енергийни дружества. Това заключи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след като изслуша възраженията на Националната електрическа компания (НЕК) и електроразпределителните дружества, предаде bTV.

Докладът на комисията за енергийно и водно регулиране предвижда токът да поскъпне средно с 2% за цялата страна.

КЕВР се произнася през юни за поскъпването на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще решава през юни дали ще се увеличава цената на тока или не, предаде БГНЕС. Пред жу...

"В един момент, когато българската енергетика е в криза, всички участници в този сектор, трябва да направят крачка назад в исканията си. Това, което чух вчера и днес от представителите на енергийните дружества в страната показва, че този призив не е бил чут", коментира Иванов по време на откритото заседание на комисията, относно доклад за утвърждаване на цените в сектор "Електроенергетика" през следващия регулаторен период.

"За да бъда достатъчно ясен ще кажа, че ако се сумират исканията на всички енергийни дружества през тези два дни, цената на електроенергията за битовите потребители и за бизнеса с ниско напрежение, трябва да нарасне два пъти", посочи Иванов, цитиран от "Фокус".

Според него Комисията внимателно изслушва всички предложения и ще се произнесе, съобразявайки се с интересите не само на енергийните дружества, но и на българското общество. "Това е наше задължение пред закона и Конституцията на страната", категоричен бе Иванов.

На 8 юни КЕВР ще проведе закрито заседания, на което ще приеме проект за решение за цените на електроенергията. Общественото обсъждане по темата ще се проведе на 10 юни, а окончателното решение ще бъде взето 30 юни в закрито заседание на КЕВР.

КЕВР се нуждае спешно от над 370 000 лв.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се нуждае спешно от 374 400 лева, за да продължи да работи нормално. Освен това се п...

Недоволството

Компаниите, които са в края на веригата и доставят тока за бита и малките фирми, не са съгласни с разчетите на регултора. Според тях разходите, които им се признават не позволяват да се направят нобходимите инвестиции в мрежата.

Националната електрическа компания също не е доволна. Според шефа на обществения доставчик компанията няма да може да се разплаща и ще продължи да трупа дефицит от по 300-400 млн. лева годишно. Цялата нова схема на ценообразуване на електроенергия няма правно основание, поради което считаме, че е незаконосъобразна, заяви изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Причината за мнението е, че с приходите от свободния пазар се покриват разходите от регулирания пазар.

"Само заради разминаването в квотите, НЕК ще е на загуба от около 170 000 000 лева", алармира Илиев. Шефът на НЕК заяви, че има неравнопоставеност в принципите на разходите на НЕК и други участници на регулирания пазар.

КЕВР: Пестим 1 млрд. лв. за 10 години от новия финансов модел в договорите

От промяната във финансовия модел в договорите, цената за разполагаемост на двете централи – съответно 14 и 17% е, че за регулато...

Същевременно от думите на Иван Иванов стана ясно, че две трети от приходите на централата идват от свободния пазар. Там АЕЦ продава за 70 лева на мегават, докато на регулирания - за 30 лева. А себестойността на произведен мегават е 55 лева. Ангелов се оплака и, че за новия регулаторен период - 1 юли тази година - 31 юни, 2016 година, не се признават за разходи средствата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика